RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicatii controlat de un om de afaceri roman, va participa la licitatia de licente de telefonie mobila organizata de arbitrul telecom in acest an, compania fiind interesata sa lanseze servicii 4G, a anuntat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al operatorului.
“Vom participa la licitatie, vom decide exact pentru ce licente. Este posibil sa participam pentru mai multe licente, cel putin pentru doua dintre ele. Pentru ca acum datele mobile sunt in crestere si este important sa ai un spectru cat mai larg si o capacitate cat mai mare. Oricum vom licita pentru benzile de jos de 800 si 900 MHz si vom vedea daca vom licita si pentru cele superioare”, a spus managerul.

Operatorul vrea sa lanseze servicii de telecomunicatii 4G (urmatoarea tehnologie dupa 3G), aceste servicii permitand utilizatorilor sa foloseasca internetul mobil la viteze de cateva ori mai mari decat in cazul 3G si utilizarea simultana a mai multor aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisier foto /video, video streaming HD.

“Pentru a oferi 4G avem nevoie de un bloc de spectru, dupa ce vom vedea ce vom obtine in urma licitiatiei vom decide in ce frecventa vom dezvolta tehnologiile viitoare” , a mai spus Popoviciu.

Popoviciu: Taxa de licenta este prea mare

Arbitrul telecom (ANCOM) a anuntat preturile de pornire pentru licentele de telefonie mobile, statul avand posibilitatea de a obtine din acestea pana la 726,8 milioane de euro.

Fiecare bloc de spectru alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioanede euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, cele in banda de 1800 MHz costa 10 milioane de euro per bloc, iar cele in banda de 2600 MHz costa 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1800 MHz.

“Taxa de licenta este pare mare. Din punctul nostru de vedere, ANCOM ar fi trebuit sa incurajeze competitia si sa lase bariera mai jos pentru ca toti operatorii sa poata investi. Din acest punct de vedere, taxa de licenta trebuia sa fie cat mai rezonabila”, a explicat directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Compania este cel mai mare operator de internet fix de pe piata locala, insa miza este ca RCS&RDS sa se dezvolte tot mai mult in zona de date mobile, un segment care inregistreaza cresteri foarte importante avand in vedere adoptia din ce in ce mai larga a smartphone-urilor si, recent, chiar a tabletelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri