BitDefender, divizia de securitate informatica a grupului Softwin, a realizat clasamentul celor mai periculosi virusi care au infectat calculatoarele romanilor in luna februarie 2007, ajungand la concluzia ca Valentines Day a inmultit exponential amenintarile sosite prin e-mail care se ascund in scrisorele de dragoste
Cel mai raspandit virus in februarie 2007 a fost Trojan.Peed.P, care a fost trimis in valuri de spam in intreaga lume, sub forma unor mesaje de Valentines Day. Scrisorile promiteau utilizatorilor sa le dezvaluie o noua oportunitate in domeniul relatiilor personale. Odata descarcat fisierul infectat, computerul incepe sa ruleze foarte greu, apar fisiere noi, ascunse, care se inmultesc aproape in fiecare director. Virusul are doua componente, fisierul principal si codul ascuns, care deschide accesul atacatorilor catre calculatorul infectat.

Virusul infecteaza mai multe fisiere de tip exe si aglomereaza hard-discul prin copiile instalate. Cauta pe hard-disc adrese de e-mail si apoi se trimite automat catre toata lista, anunta un comunicat al companiei. Cel mai des, fisierul atasat se numeste FlashPostcard.exe, greetingcard.exe sau postcard.exe. Sfatul specialistilor este sa nu accesati niciun fel de atasament de acest gen, primit de la de la straini sau chiar de la adrese cunoscute.

Virusii trimisi prin e-mail ocupa sapte din cele zece locuri ale clasamentului, deci continua sa fie cei mai raspanditi. Acest lucru indica atat cresterea numarului de mesaje e-mail infectate care circula pe Internet, dar si faptul ca utilizatorii continua sa ignore cele mai elementare reguli de utilizare a e-mailului si acceseaza absolut orice fisiere primesc. Peed a circulat pe Internet din ianuarie 2007, cand s-a situat pe locul al treilea ca numar de infectii realizate.

Un nou virus aparut luna aceasta este Worm.Allaple.A care expoateaza vulnerabilitati in Microsoft Windows Server. Sfatul specialistilor BitDefender pentru utilizatori este ca, pe langa folosirea unui antivirus puternic, sa isi mentina sistemele actualizate la zi.

Raman in topul pe luna februarie virusii arhicunoscuti, care au ocupat primele locuri si in 2006, precum Zafi sau Netsky. Pe locul patru a fost in februarie fostul numarul unu din ianuarie 2007, BehavesLike: Trojan.Downloader, care se transmite de asemenea prin e-mail. Codul este ascuns in programe care se prezinta ca fiind oficiale, pacalind utilizatorii sa le acceseze. in ianuarie, acest tip de amenintari ocupau peste 36% din infectiile descoperite, iar in februarie numarul s-a stabilizat la 7,96%. Acest gen de amenintari sunt contracarate instant de BitDefender prin tehnologia proprietara B-Have, care ruleaza aplicatiile intr-un mediu virtual izolat, pentru a identifica daca acestea sunt legime sau au un comportament periculos.

Topul amenintarilor informatice

Trojan.Peed.Gen
Win32.Zafi.B@mm
Win32.Netsky.P@mm
BehavesLike:Trojan.Downloader
Win32.Bagle.GM@mm
Win32.Mydoom.M@mm
Win32.Nyxem.E@mm
Worm.Allaple.A
Win32.Bagle.GU@mm
Win32.Netsky.AA@mm
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri