Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) va investiga modul in care operatorii de telefonie mobila si-au indeplinit obligatiile legate de numarul unic de urgenta 112, dupa ce Comisia Europeana a declansat procedura de infringement, a anuntat ANRCTI.
"ANRCTI va controla modul in care operatorii de telefonie mobila si-au respectat obligatia de a asigura accesul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), operatorul sistemului 112, la informatiile privind localizarea apelantului si va lua masurile legale care se impun,” a declarat miercuri presedintele ANRCTI, Dan Georgescu.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.70/2006 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul comunicatiilor electronice si serviciilor postale, care a intrat in vigoare in octombrie 2006, furnizorilor de retele publice de telefonie li s-a impus obligatia de a pune la dispozitia Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) informatii privind localizarea apelantului pentru toate apelurile de urgenta catre numarul unic 112, in masura in care acest lucru este tehnic posibil. Neindeplinirea acestei obligatii constituie contraventie si se pedepseste cu amenda contraventionala.

ANRCTI precizeaza nu a fost sesizata pana in prezent cu privire la eventuale probleme intampinate in ceea ce priveste furnizarea informatiilor de localizare a apelantului. Ca urmare a sesizarii Comisiei Europene, ANRCTI va investiga in perioada urmatoare modul de indeplinire de catre operatori a obligatiilor stabilite prin OUG nr.70/2006.
Prevederile legate de localizarea apelantului au fost introduse in actul normativ mentionat mai sus pentru a asigura alinierea completa a legislatiei nationale cu prevederile acquis-ului comunitar referitoare la acest subiect si Comisia Europeana monitorizeaza atent respectarea acestora. Inca de la inceputul acestui an, Comisia a declansat procedura de infringement impotriva a cinci state membre – Italia, Lituania, Olanda, Portugalia si Slovacia, pentru ca aceste state nu aveau inca sisteme pentru localizarea apelurilor la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112, mai precizeaza autoritatea.

Comisia Europeana a deschis miercuri procedura de infringement impotriva Romaniei pentru numarul de urgenta 112 care nu functioneaza corespunzator si, din aceeasi cauza, a dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie Polonia si Letonia.

"Cetatenii europeni - fie ca se deplaseaza ca turisti sau in interes de serviciu in tarile UE - trebuie sa se poata baza pe capacitatea serviciilor de urgenta de a-i localiza atunci cand dau un telefon la numarul de urgenta", a spus comisarul european pentru telecomunicatii Viviane Reding. "Informatii despre localizarea celui care telefoneaza sunt deja disponibile in majoritatea tarilor UE si avem nevoie sa ne asiguram de urgenta ca numarul functioneaza bine in toate statele membre. Actiunea noastra de astazi (n.r.- miercuri) arata importanta pe care Comisia o acorda bunei functionari a numarului 112", a continuat oficialul european.

Comisia a deschis procedura de infringement impotriva Romaniei, prin trimiterea scrisorii de notificare formala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri