In urma cu aproape o luna in aceasta pagina era prezentata tehnologia OLED cu avantaje, dezavantaje si limitarile ei. Unul dintre principalele dezavantaje fiind durata mica de viata a unui display bazat pe aceasta tehnologie. Se pare ca aceasta problema a fost rezolvata prin combinarea a mai multor tehnologii si in plus realizarea unui ecran de dimensiuni mari a putut fi prezentata si lansata comercial de Samsung Electronics.

Din aceasta luna, putem spune ca intram intr-o noua era a display-urilor viitorului. Samsung a prezentat primul ecran OLED (organic light emmiting diode) monostrat cu matrita activa (AM) si o diagonala de 40 de inch, destinat televizoarelor cu ecran plat. Prototipul este compatibil cu televiziunea de inalta definitie si are un ecran cu o rezolutie de 1280x800 pixeli (WXGA), ce foloseste tehnologia AM backplane cu silicon amorf (a-Si), pentru a permite un timp de raspuns mai rapid si un consum redus de energie.

Ecranul OLED de 40-inch de la Samsung a fost prezentat pentru prima data in cadrul celui mai mare eveniment al industriei de echipamente de afisaj, organizat de Society for Information Display, la Boston, in perioada 24 - 27 mai 2005. Realizat pe linia de productie Samsung de generatia a patra (4G), noul prototip OLED combina toate caracteristicile traditionale ale tehnologiei OLED, precum unghiul larg de vizualizare, carcasa subtire, lipsa filtrului de culoare si a iluminarii de fundal, cu uriasele avantaje ale infrastructurii pentru productia standardizata de tehnologii pe baza siliconului amorf.

Pana de curand, ecranele AM OLED aveau procedee de productie costisitoare bazate pe utilizarea de polisiliconi, care limitau capacitatea de productie. Depasind limitele impuse de dimensiunile traditionale ale ecranelor AM OLED, noul prototip ofera o stralucire maxima a ecranului de 600 nits, o rata de contrast alb-negru de 5.000:1 si o scala de culoare de 80%. Filmele cu imagini de calitate superioara pot fi reproduse impecabil, prin utilizarea in timpul procesarii de imagini de inalta definitie a capabilitatilor de raspuns rapid ale ecranului.

Cu o grosime mult redusa, noul display va permite designer-ilor de televizoare sa creeze aparate subtiri de numai 3 cm sau chiar mai putin. Dupa lansarea in 2001 a initiativei de dezvoltare a tehnologiei OLED, in scopul asigurarii pozitiei de lider in domeniul tehnologiilor de afisare de generatie urmatoare, Samsung a creat in 2004 un ecran OLED de 14,1 inch cu rezolutie WXGA de 1280x768, care a fost urmat in ianuarie 2005 de dezvoltarea in premiera mondiala a primului ecran OLED de inalta definitie cu o diagonala de 21 inch si rezolutie de 1920x1080.

Acest ritm ambitios de inovare a condus la dezvoltarea actualului prototip OLED, cu diagonala de 40 de inch, care deschide drumul catre televizoarele OLED cu ecrane de mari dimensiuni. "Dezvoltarea acestui ecran OLED cu diagonala de 40 de inch constituie un punct de plecare solid, pe baza caruia putem deveni lideri incontestabili pe viitoarea piata de ecrane plate a viitorului," a declarat Dr. Kyuha Chung, vicepresedinte Samsung Electronics LCD R&D Center. Samsung Electronics este organizatia de supervizare si in acelasi timp liderul cercetarii la nivel inalt pentru implementarea detaliata a Initiativei de Dezvoltare a Industriilor de Generatie Urmatoare, desfasurata de Ministerul Comertului, Industriei si Energiei din Coreea. Cea mai noua etapa de dezvoltare a Initiativei s-a derulat in cadrul proiectului "Crearea de dispozitive HDTV de generatia a patra cu costuri reduse, pe baza tehnologiei AM OLED, prin utilizarea siliconului amorf."
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri