Procentajul de software piratat din Romania este in scadere in 2007, rata pirateriei fiind de 68%, insa pierderile cauzate de software-ul piratat sunt in crestere datorita dezvoltarii pietelor emergente, ajungand pana la 96 de milioane de euro, releva raportul anual realizat de IDC pentru Business Software Alliance (BSA).
Anul trecut rata pirateriei a fost in scadere cu 1% fata de 2006, pana la valoarea de 72 de milioane de euro, iar fata de 2005, aceasta a scazut cu patru procente, de la 72%, la 70 de milioane de euro, conform BSA.

Romania are acelasi nivel al pirateriei ca si media regiunii central si est europene pe 2007 si se afla pe a unsprezecea pozitie in topul tarilor cu cea mai ridicata rata a pirateriei din Europa Centrala si de Est, la egalitate cu Bosnia, Bulgaria si Macedonia.

In urma cu trei ani, insa, Romania era cotata cu o rata de piraterie printre cele mai ridicate din lume, ocupand a treia pozitie in Europa de Est, dupa statele CSI, Ucraina si Rusia.

Europa Centrala si de Est este fruntasa pe plan mondial in ceea ce priveste pirateria software, cu pierderi de pana la 4.03 miliarde euro in 2007, fata de 2,6 miliarde euro, cat s-a inregistrat in 2006.

Pirateria este un fenomen raspandit in societatea romaneasca, drept pentru care Microsoft Romania isi propune sa transforme campania de educare impotriva pirateriei, recent lansata, intr-o cauza pentru toate industriile afectate de nerespectarea dreptului la proprietatea intelectuala.

“Rata pirateriei in Romania la sfarsitul lui 2007 demonstreaza atat fatul ca s-au facut pasi importanti in combaterea acestui fenomen, cat si acela ca mai avem de lucru, inclusiv in constientizarea valorii proprietatii intelectuale de catre utilizatorii de programe pentru calculator. Proprietatea intelectuala este proprietate privata si trebuie respectata ca atare”, sustine Magda Popescu, avocat reprezentant BSA in Romania.

In plus, nerespectarea proprietatii intelectuale afecteaza mai multe industrii din Romania, avand repercusiuni asupra economiei tarii noastre.

De asemenea, pierderile suferite in varii domenii, si in speta, in zona de software, se reflecta in mod direct si in Produsul Intern Brut, reprezentand un act de evaziune fiscala.

Microsoft sustine respectarea proprietatii intelectuale

Compania Microsoft isi continua eforturile de constientizare a importantei respectarii proprietatii intelectuale printr-o noua campanie de educare cu privire la efectele pe care le are pirateria in societatea romaneasca.

Alaturi de Microsoft in aceasta campanie de educare stau organizatiile non-guvernamentale Business Software Alliance, Motion Pictures Association (MPA), REACT (organizatie care lupta impotriva contraafacerilor), Uniunea Scriitorilor si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR).

“Microsoft are o abordare proactiva in ceea ce priveste problema pirateriei compusa din trei dimenisuni – educatie, protectie tehnologica si aplicarea legii. Componenta educationala consta in promovarea avantajelor produselor originale, iar cea de protectie tehnologica se refera la includerea unor elemente de siguranta, precum hologramele sau certificatul de autenticitate.”, a declarat Radu Opris, Licensing Manager Microsoft Romania.

Totodata, acesta a adaugat ca, atata timp cat piata din Romania va creste, ceea ce este si probabil sa se intample in urmatorii ani, cu atat vor spori si pierderile si se va mari rata pirateriei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri