Alcatel-Lucent, cel mai mare furnizor de retele de telefonie fixa din lume, a anuntat ca directorul executiv Patricia Russo si presedintele Serge Tchuruk vor parasi compania dupa al saselea trimestru de pierderi, informeaza Bloomberg.
Alcatel-Lucent a crescut cu mai mult de 6% la Bursa din Paris dupa acest anunt. Pierderile nete au ajuns la 1,1 miliarde de euro, sau 49 de centi per actiune, fata de 586 milioane de euro, sau 26 de centi per actiune in anul ce a trecut, a anuntat compania franceza intr-un comunicat de presa.

Russo si Tchuruk care au construit Alcatel SA, in noiembrie 2006 au achizitionat Lucent Technologies si au creat o companie care niciodata nu a obtinut profit, care a scazut cu 62% pe valoarea pietei si a concediat 16.500 de oameni.

“Am asteptat aceste plecari de mult timp, deoarece fiecare raport era o noua avertizare despre profit”, a declarat Frederic Hamm care a ajutat la administrarea a 150 de milioane de euro la firma Agilis Gestion dar care nu a detinut niciodata actiuni la Alcatel-Lucent.

Analistii estimeaza o pierdere neta de 135 milioane de euro, o valoare medie a estimarilor compilata de Bloomberg News. Pierderile din al doilea trimestru cuprind diminuari ale activelor in valoare de 810 milioane de euro pentru unitatea care aprovizioneaza retelele bazate pe divizii de coduri cu multiple accesari(code division multiple access-CDMA), o tehnologie wireless folosita de Verizon Communications si China Unicom.

Actiunile Alcatel-Lucent au crescut cu 15 centi sau 3,8% la 3,98 euro la Bursa din Paris. Inainte de asta actiunile au scazut cu 23% in acest an, in timp ce rivalii de la Ericsson au pierdut 14%. Aproximativ 14,5 miliarde de euro din valoarea de piata au fost reduse de cand a fost facuta fuziunea.

Afacerea de pe segmentul CDMA au fost in declin mai rapid decat se astepta in trimestru, a anuntat Alcatel-Lucent. Vanzarile CDMA au scazut dupa ce operatorii au investit in retele ce folosesc sistemul global pentru comunicatiile mobile (GSM), sau noua tehnologie W-CDMA care furnizeaza servicii mobile de generatia a treia.

Lucent a fost liderul de piata in CDMA cand a fost achizitionat de Alcatel. Noua companie a avut de asemenea diminuari ale activelor in trimestrul al patrulea de 2,52 miliarde de euro, in mare parte reducand valoarea afacerii CDMA.

Alcatel-Lucent si Ericsson, cel mai mare producator de echipamente wireless, au anuntat ca piata retelelor de telecomunicatii va stagna in acest an.

“Problemele Alcatel nu depind in mod special de Russo si Tchuruk. Este o vizibilitate redusa si o fuziune delicata pentru a fi “pusa pe picioare”, iar Russo si Tchuruk au pastrat promisiunile pentru viitor dar nu le-au realizat niciodata”, a declarat Matthieu Bordeaux-Groult, analist din partea Richelieu Finance.

Venitul a scazut cu 5,2% la 4,1 miliarde de euro, in conformitate cu estimarile analistilor.

Alcatel-Lucent a reiterat estimarile din aprilie, anuntand ca vanzarile vor scade de la 2% la 5% deoarece dolarul a scazut din nou fata de euro si sunt posibile intarzieri de plata din partea unor clienti.

Alcatel-Lucent a taiat 6.700 de locuri de munca in ultimul an, reducand numarul angajatilor la 77.400. Compania a marit tinta pentru reducere joburilor din cauza micsorarii vanzarilor. Compania a anuntat ca cheltuielile pentru restructurari vor fi intre 1,7 miliarde de euro si 1,9 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2009.

Alcatel-Lucent in aprilie a revizuit perspectivele legate de vanzarile din 2008 de la declin la o crestere, iar Russo a anuntat ca “marea problema” este dolarul deoarece mai mult din vanzarile companiei se fac in dolari.

Excluzand schimbarile manageriale de pe urma fuziunii, compania a raportat pierderi nete de 222 milioane de euro, comparativ cu deficitul de 336 milioane de euro cu un an inainte. Pierderile pe aceasta baza s-au situat la 5 milioane de euro, in conformitate cu estimarile a 11 analisti.

Compania a anuntat in al doilea trimestru un profit de 93 milioane de euro, care intrece estimarile de 70 de milioane de euro a analistilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri