Serviciile de banda larga fara fir vor crea cea mai mare oportunitate pentru cresterea veniturilor depasind doua miliarde de utilizatori pana in 2015, tehnologiile celulare avand cea mai mare contributie, potrivit unui raport asupra pietei telecomunicatiilor publicat de NewsIn.
Global, 2,1 miliarde utilizatori de servicii de banda larga fara fir vor genera venituri de 784 miliarde dolari pana in 2015. Cresterea cu circa 2400% a veniturilor va fi sustinuta de continua dezvoltare a tehnologiilor fara fir, de perfectionarea dispozitivelor folosite de utilizatori si de optiuni de tarifare mai flexibile.

Conform raportului, HSPA (High Speed Packet Access) va conecta 88% din totalul utilizatorilor de acces de banda larga fara fir la finele anului 2008, ponderea HSPA si HSPA+ urmand sa ajunga la 54% la finele anului 2015.

Regiunile in dezvoltare vor avea numai 17% din utilizatori la finele anului 2008, insa lipsa infrastructurilor fixe din aceste regiuni va sustine cresterea serviciilor de acces de banda larga astfel ca de aici vor proveni 57% din utilizatorii serviciilor de acces de banda larga fara fir la finele anului 2015.

Potrivit raportului, numarul de utilizatori HSPA si HSPA+ din intreaga lume va creste de la 61 milioane in 2008 la 1.1 miliarde in 2015, tehnologiile celulare vor domina serviciile de banda larga fara fir, avand de 20 de ori mai multi utilizatori decat tehnologia WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) la finele anului 2015. LTE (Long Term Evolution) va creste relativ incet, dar baza sa de clienti va atinge 440 milioane in 2015 care vor produce venituri de 194 miliarde de dolari.

Din raport reiese ca tehnologia WiMAX nu va prea avea succes in pietele dezvoltate din cauza accesului de banda larga fix si celular, in 2015 avand 98 milioane utilizatori in intreaga lume, din care 92% vor fi in regiuni in dezvoltare.

WiMAX va contribui cu 2% din veniturile globale. Marea majoritate a operatorilor de telefonie mobila vor trece la LTE si nu la WiMAX.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri