Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si reprezentantii industriei de comunicatii au agreat modificarea procedurii de autorizare generala a furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice, precum si scaderea tarifelor de portare practicate intre operatorii de telefonie.
Astfel, tariful maxim care va putea fi perceput de catre furnizorul donor de la furnizorul acceptor este de 7,8 euro pentru fiecare numar portat din categoria numerelor geografice, a numerelor independente de locatie si a numerelor nongeografice (altele decat cele pentru servicii de telefonie mobila), comparativ cu 13 euro, cat este valoarea maxima in prezent.

De asemenea, decizia stabileste un nivel maxim de 5,6 euro pentru fiecare numar portat, din categoria numerelor nongeografice pentru servicii de telefonie mobila, fata de 11 euro in prezent.

Tarifele au fost stabilite prin metoda benchmark, pe baza datelor disponibile ponderate cu populatia. Potrivit datelor culese de ANCOM, operatorii din Slovacia practica cele mai mari tarife intre operatori - 49,79 euro pentru portarea numerelor de telefonie fixa si 33,19 euro pentru portarea numerelor de telefonie mobila. La polul opus, cele mai mici tarife practicate intre operatori se inregistreaza in Marea Britanie - 0,53 euro pentru portarea numerelor de telefonie fixa si 0,91 in Turcia pentru portarea numerelor de telefonie mobila.

In Romania, pana in prezent au fost portate 255.815 de numere, 65% (165.956) dintre acestea fiind numere de telefonie mobila, in timp ce in segmentul telefoniei fixe s-au portat 89.859 de numere.

Pana in ianuarie 2010, circa 201.000 romani si-au ales o alta retea pentru numarul de telefon pe care il detineau.

Tot in cadrul sedintei Consiliului Consultativ a fost aprobata si decizia privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, prin care se urmareste, in principal, eficientizarea procedurii de autorizare, inclusiv prin clarificarea si actualizarea unor aspecte precum procedura de suspendare a dreptului de a furniza toate sau anumite categorii de retele sau servicii de comunicatii electronice, respectiv de incetare a dreptului de a furniza retele sau servicii de comunicatii electronice.

Ambele decizii vor fi transmise spre publicare catre Monitorul Oficial al Romaniei si vor intra in vigoare in 3 zile (decizia privind regimul de autorizare generala pentru furnizarea serviciilor si a serviciilor de comunicatii electronice), respectiv 15 zile (decizia privind modificarea tarifelor de portare a numerelor) de la data publicarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri