Ancheta autoritatilor SUA privind falimentul bancii Lehman Brothers stagneaza si s-ar putea finaliza fara vreo inculpare, potrivit publicatiei Wall Street Journal (WSJ), preluata de AFP.
Anchetatorii se lovesc de obstacole descurajante, iar munca lor s-ar putea finaliza fara lansarea vreunei actiuni penale sau civile impotriva fostei conduceri a bancii, mentioneaza publicatia, care citeaza surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.

"De cateva luni, responsabilii SEC (comisia de control a activitatilor bursiere) sunt tot mai sceptici asupra faptului ca vor putea dovedi ca Lehman a incalcat legea utilizand manevre contabile pentru a lasa sa se creada ca si-a redus datoriile", noteaza WSJ.

Anchetatorii si-au concetrat atentia asupra procedurii numite "Repo 105", care permite iesirea din bilantul contabil al unei companii a activelor detinute in portofoliu pentru o perioada scurta de timp.

"O problema majora pentru autoritati ar fi ca acest mecanism, controversat, nu este neaparat ilegal", mentioneaza publicatia.

Potrivit unui raport efectuat anul trecut de un expert insarcinat de justitia americana cu studierea cauzelor prabusirii Lehman Brothers in septembrie 2008, banca a reusit sa reduca totalul bilantului cu 38,6 miliarde de dolari in ultimul trimestru din 2007, cu 49,1 miliarde de dolari in primul trimestru din 2008 si cu 50,39 de miliarde de dolari in cele trei luni urmatoare (ultimul trimestru inaintea falimentului) utilizand procedura Repo 105.

Aceste operatiuni au facut ca situatia financiara a bancii sa para mai buna decat era in realitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri