O instanta de arbitraj suedeza a interzis grupului petrolier britanic BP sa formeze un parteneriat cu compania rusa de stat Rosneft pentru a exploata o regiune bogata in hidrocarburi din zona arctica, ceea ce reprezinta un regres pentru proiectele energetice ale Moscovei, transmite AFP.
Decizia tribunalului de arbitraj international de la Stockholm vine dupa ce Inalta Curte de la Londra a hotarat inghetarea acordului dintre BP si Rosneft, evaluat la peste 11 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

Cele doua grupuri petroliere au anuntat in ianuarie formarea unei aliante in vederea prospectarii si exploatarii in comun a unei regiuni arctice de 125.000 de kilometri patrati din Rusia. Acordul ar fi presupus un schimb de participatii, Rosneft preluand 5% din capitalul BP, iar grupul britanic primind in schimb 9,5% din producatorul rus de petrol.

Intelegerea a facut, insa, obiectul unei intense batalii juridice intre diferite parti, care a inceput in Marea Britanie. In luna februarie, Inalta Curte de la Londra a anuntat ca partile implicate in litigiu se vor adresa tribunalului international de la Stockholm.

Dupa incheierea acordului de parteneriat BP-Rosneft, actionarul rus al companiei comune TNK-BP, consortiul Alfa-Access-Renova (AAR), a sesizat instanta de la Stockholm, considerand ca intelegerea ii lezeaza interesele.

AAR a explicat ca acordul contravine clauzelor intelegerii de parteneriat TNK-BP, prin care partile s-au obligat sa dezvolte prin intermediul companiei comune toate proiectele din Rusia si Ucraina.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri