Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI) se reuneste joi pentru a desemna noul director general al institutiei, iar Christine Lagarde, ministrul francez al Finantelor, ar trebui sa obtina "cu usurinta" postul, dupa ce a fost considerata favorita pe parcursul selectiei, informeaza Mediafax.

Lagarde ar trebui sa obtina "cu usurinta" majoritatea in Consiliul FMI, in defavoarea guvernatorului bancii Mexicului, Agustin Carstens, singurul contracandidat, transmite Reuters.

Ministrul francez ar deveni astfel prima femeie instalata la sefia FMI si ar perpetua totodata traditia ca directorul general al Fondului sa fie un european, care dateaza de 64 de ani, inca de la infiintarea institutiei.

Carstens se bucura de sprijinul oficial al Americii Latine, Canadei si Australiei, insa numarul de voturi pe care le-ar putea obtine pare "prea subtire" pentru a o bate pe Lagarde.

Consiliul Executiv al FMI are 24 de membri care reprezinta cele 187 de tari membre ale Fondului. Postul de director general este vacant de la mijlocul lunii mai, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York pentru acuzatii de viol, pe care fostul oficial le neaga.

Consiliul a anuntat, la inceputul procesului de selectie a unui nou director general, ca vrea sa desemneze un succesor inainte de 30 iunie. Saptamana trecuta, dupa intervievarea celor doi candidati, forul a stabilit ca va discuta decizia in sedinta din 28 iunie.

Board-ul FMI vrea sa ajunga la un consens intre cei 24 de membri, pentru a evita un vot oficial care sa deseneze o majoritate si o opozitie. Astfel, este posibil ca negocierile sa se prelungeasca dincolo de sedinta de marti.

Chiar daca Lagarde a fost considerata favorita inca de la scurt timp dupa demisia lui Strauss-Kahn, cursa pentru ocuparea postului a fost una dintre cele mai stranse din istoria Fondului.

O voce importanta in discutiile care vor incepe astazi este cea a Statelor Unite, care nu si-a oferit pana acum sprijinul oficial pentru vreunul dintre cei doi candidati. Totusi, sprijinirea unui non-european la sefia FMI ar anunta probabil pierderea dominatiei americane asupra functiei de presedinte al Bancii Mondiale.

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat anterior ca procesul de selectie a unui nou director pentru Fondul Monetar International a conturat "doi candidati foarte credibili", iar decizia trebuie sa fie luata rapid.

Washingtonul detine 17% din voturile din Consiliul FMI, in timp ce statele europene au o greutate de circa 40%. China si Rusia, doua dintre cele mai puternice economii emergente, au anuntat deja ca o sustin pe Lgarde.

Celelalte mari puteri emergente, India, Brazilia si Africa de Sud, nu au indicat inca pe cine vor sprijini.

Un numar de tari printre care se numara Egipt, Arabia Saudita, Indonezia, Creea de Sud si statele vorbitoare de limba franceza din Africa si-au declarat de asemenea sustinerea pentru Lagarde, insa puterea de vot a acestor guverne in Consiliul FMI este relativ redusa.

Surse oficiale din Consiliul FMI au declarat ca temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro o recomanda pe Lagarde, datorita influentei politice puternice pe care o poate exercita in Europa.

Cativa membri ai Board-ului si-au exprimat discret ingrijorarea legat de o investigatie a justitiei franceze privind rolul jucat in 2008 de Lagarde in arbitrajul unui litigiu dintre statul francez si un om de afaceri, procedura in urma careia acesta a obtinut o suma substantiala de bani de la guvern. Instanta care judeca acest dosar va lua o decizie pe 8 iulie.

O sursa din Consiliu a sugerat ca Lagarde sa nu fie desemnata oficial ca succesor al lui Strauss-Kahn pana la incheierea procesului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri