Criza datoriilor din Europa a marit expunerea la risc a bancilor din regiune cu 300 miliarde de euro, iar acestea trebuie recapitalizate, posibil si prin intermediul Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, pentru a putea suporta eventualele pierderi, potrivit FMI, transmite Reuters.
FMI a efectuat in raportul privind stabilitatea financiara mondiala o aproximare a cresterii riscurilor suportate de banci in ultimii doi ani, din cauza crizei datoriilor suverane, potrivit Mediafax.

Raportul nu include o evaluare a necesarului de capital al bancilor, care ar trebui determinat prin teste complete de stres, care sa identifice activele din valantele contabile, veniturile si pierderile.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a fost criticata la inceputul acestei luni de oficiali europeni, dupa ce a facut apel pentru recapitalizarea bancilor din Europa.

Presa a relatat luna trecuta ca FMI a identificat un deficit de capital de 200 de miliarde de euro pentru banci, dar oficiali europeni au insistat ca cifra este exagerata, iar bancile din regiune dispun de un capital solid.

Testele de stres efectuate in iulie in Europa au aratat ca numai opt banci au capital insuficient, deficitul cumulat fiind de numai 2,5 miliarde de euro, dar cifrele au fost criticate de unii analisti si politiceni.

Raportul publicat miercuri arata ca suma de 200 de miliarde de euro nu este o masura stricta a deficitului de capital.

In schimb, FMI a evaluat cresterea expunerii la risc, odata cu scaderea preturilor obligatiunilor suverane.

Din totalul de 300 de miliarde de euro, 200 de miliarde de euro provin din datoriile unor tari, respectiv 60 de miliarde de euro din datoriile Greciei, 20 de miliarde euro din cele ale Irlandei si Portugaliei. Alte 120 de miliarde de euro reprezinta expunerea la datoriile Belgiei, Spaniei si Italiei.

Potrivit Fondului, restul de 100 de miliarde de euro din expunere are legatura cu scaderea recenta a preturilor activelor bancare si cu cresterea costurilor de finantare ale bancilor.

In raport se arata ca bancile ar trebui sa isi majoreze privat capitalul, desi ar putea fi necesare si fonduri publice pentru bancile viabile.
Lagarde a afirmat ca Europa ar putea avea nevoie sa foloseasca Facilitatea Europeana de Stabiltate Financiara pentru sustinerea unor banci.
FMI a avertizat ca problemele din Europa s-ar putea extinde la banci din economiile emergente.

Pentru prima oara, Fondul a estimat ca balantele contabile ale bancilor de pe pietele emergente ar putea scadea cu 6% daca ritmul mondial de dezvoltare va incetini drastic din cauza problemelor din Europa, fortand o inversare a fluxurilor de capital.

Cele mai vulnerabile ar fi bancile din America latina, in timp ce cele din Asia si Europa de Est sunt mai sensibile la cresterea costurilor de finantare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri