Actionarii Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias vor dezbate pe 4 noiembrie fuziunea celor doua banci grecesti, dupa ce adunarile actionarilor programate pentru luni la Atena au fost amanate din lipsa de cvorum, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Amanarea adunarilor actionarilor din lipsa de cvorum este o situatie obisnuita in Grecia, deoarece legea impune o participare minima de doua treimi dintre actionari pentru prima convocare.

"A fost lipsa de cvorum, deci vom repeta adunarea generala extraordinara pe 4 noiembrie, cand cvorumul minim necesar va fi de 50%", a declarat luni un oficial al Alpha Bank.

La sfarsitul lunii august, Alpha Bank si Eurobank au incheiat un acord de fuziune, tranzactia urmand sa fie finantata si de Autoritatea pentru Investitii din Qatar, care va injecta capital in noul grup prin cumpararea unor obligatiuni convertibile.

Afectate de retrageri de depozite, reducerea ratingului de tara si cresterea creditelor neperformante in cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune, bancile grecesti se afla intr-o situatie delicata. Guvernul le-a indemnat la preluari si fuziuni pentru a-si inlesni accesul la pietele interbancare de credit.

Actiunile bancare au fost afectat sever luni in Grecia de probabilitatea ridicata ca detinatorii privati de obligatiuni de stat grecesti sa fie determinati sa accepte o pierdere mai ridicata pe aceasta expunere.

Actiunile Alpha Bank au scazut luni cu 19,2% in prima parte a sedintei bursiere, iar Eurobank a pierdut 19% din valoare, in timp ce indicele bancar al bursei de la Atena este in coborare cu 14,8%.

Pierderile mai mari pe datoria de stat a Greciei ar putea impinge unele banci spre recapitalizare, care va fi ceruta probabil de la stat, diluand participatiile investitorilor privati.

EFG Eurobank si Alpha Bank, care ocupa locurile doi si trei pe piata bancara din Grecia, vor forma cea mai mare institutie de credit din Europa de Sud-Est, cu active combinate de aproximativ 140 miliarde euro. Actionarii Alpha Bank vor detine 57,7% din noul grup, iar cei ai EFG Eurobank 42,5%. Fuziunea va avea loc prin absorbtia EFG Eurobank de catre Alpha Bank. Tranzactia va avea loc prin schimb de actiuni, la 5 titluri Alpha pentru 7 titluri Eurobank.

Capitalul noului grup va fi consolidat prin emisiunea unor obligatiuni convertibile de 500 milioane euro catre fondul Qatar Investment Authority, unul dintre cei mai importanti actionari ai grupului. De asemenea, noul grup va emite drepturi de preemptiune de 1,25 miliarde euro catre actionari.

Dupa fuziune si efectuarea infuziilor de capital convenite in acord, familiile grecesti Costopoulos si Latsis vor controla 4%, respectiv 13% din actiunile grupului, iar emiratul Qatar, prin compania Paramount, va detine 17% din titluri.

Noua institutie financiara va fi cea mai mare banca din Grecia si va intra in top 25 al bancilor din zona euro.
Fuziunea dintre bancile grecesti EFG Eurobank si Alpha Bank va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,9 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale, potrivit unor estimari prezentate de cele doua grupuri in august, dupa ce au anuntat fuziunea.

Alpha Bank Romania si Bancpost, subsidiara locala a EFG Eurobank, ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania dupa active, dupa BCR si BRD.

Eurobank, prin Bancpost, detine 300 de sucursale in Romania, are un sold al creditelor de 3,382 miliarde euro si a inregistrat la finele anului trecut un venit inainte de provizionare de 147 milioane euro.

Alpha Bank are in Romania 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro si un venit inainte de provizioane de 128 milioane euro in 2010.

Dupa fuziune, cele doua grupuri grecesti estimeaza ca vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut.

EFG Eurobank a inregistrat in primul semestru pierderi de 4,6 miliarde euro in Romania, fata de un profit net de 10,7 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea activelor din Romania a scazut in primele sase luni 9,5%, la 4,85 miliarde euro.

Profitul inainte de taxe al Alpha Bank in Romania a scazut cu 77% in primul semestru, la 5,4 milioane euro, iar soldul creditelor acordate de grup pe piata romaneasca a coborat cu 4%, la 3,51 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri