Banca franceza Societe Generale (SocGen) are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru a ajunge la pragul de 9% stabilit pentru rata de adecvare a capitalului de catre liderii europeni, in timp ce banca portugheza Millennium BCP are un deficit de 2,36 miliarde de euro.
Ambele banci sunt prezente in Romania, Societe Generale prin intermediul BRD, iar Millennium sub brand propriu, informeaza Mediafax.

Potrivit Autoritatii Bancare Europene, 70 de banci europene, care au fost incluse in testele de stres din iulie, trebuie sa-si majoreze rata de adecvare a capitalului pentru a ajunge la un nivel de 9% pana la jumatatea anului urmator. Bancile ar avea nevoie in total de fonduri de 106 miliarde de euro. La testele de stres derulate in iunie, autoritatea europeana a folosit o rata minima de adecvare a capitalului de 5%. Totodata, potivit reglementarilor internationale Basel III, bancile ar trebui sa ajunga la un nivel de 7% pana in 2019.

Potrivit datelor preliminare ale Bancii Frantei, Societe Generale are nevoie de 3,3 miliarde de euro pentru a atinge un nivel de 9% al capitalului de rang intai al activelor ponderate la risc. Deficitul total de capital al celor mai mari patru banci franceze este de 8,8 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al bancii centrale, postat pe site-ul Societe Generale. Doar Credit Agricole nu are nevoie de o majorare a capitalului, in timp ce BNP Paribas necesita 2,1 miliarde de euro, iar banca BPCE 3,4 miliarde de euro.

Datele prezentate de Banca Frantei sunt preliminare si se pot schimba in functie de situatia financiara a institutiilor de credit la 30 septembrie. Sumele finale ar putea fi anuntate in noiembrie.

Pentru Millennium BCP, necesarul de capital este de 2,36 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro rezulta din reevaluarea la preturile pietei a expunerii pe datorii suverane, potrivit unor informatii din partea Bancii Portugaliei, postate pe site-ul Millennium.

Suma ramasa este prevazuta, aproape in intregime, in planurile de capitalizare remise de Millennium Bancii Portugaliei, ca parte a Programului de Asistenta Financiara.

Potrivit Millennium, banca a luat o serie de masuri, dupa 30 iunie, care au condus la cresterea cu 600 de milioane de euro a capitalului de rang intai al activelor ponderate la risc. Ca urmare, necesarul de finantare ar trebui revizuit la 1,75 miliarde de euro. Autoritatea Bancara Europeana a folosit date de la mijlocul anului pentru a calacula deficitul de capital la banci.

Banca va continua initiativele anterioare de crestere a ratei de adecvare a capitalului, mai ales prin reducerea activelor si restructurarea portofoliilor internationale, dar va studia si alte posibilitati, inclusiv linia de finantare de 12 miliarde de euro a guvernului portughez disponibila pentru recapitalizari in sistemul bancar..

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri