Ungaria vrea sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), care sa creasca suveranitatea financiar-economica a tarii, nu sa o reduca, asa cum s-a intamplat cu acordul precedent, a anuntat joi Ministerul National al Economiei, transmite portfolio.hu, citat de Mediafax.
Potrivit ministerului, Ungaria trebuie sa isi protejeze suveranitatea, astfel incat sa se poata finanta in continuare de pe piata, a carei accesare este ingreunata de criza persistenta din zona euro.

"Un nou acord cu FMI, ajustat la o economie care este adaptata deja intereselor noastre, poate fi un instrument util", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Ministerul a subliniat ca, spre deosebire de acordul precedent, cel nou "va creste independenta financiar-economica" a tarii si va fi de fapt o asigurare care va creste increderea investitorilor.

Unii analisti nu sunt convinsi ca Ungaria poate obtine ceea ce doreste de la FMI.

"Cred ca pot incepe negocierile, dar asta nu inseamna ca vor obtine ceea ce vor. Guvernul vrea in mod clar o facilitate de creditare flexibila, guvernul vorbeste despre o asigurare care sa nu creasca indatorarea tarii", a declarat Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland in Londra.
In opinia sa, FMI nu va accepta o astfel de varianta.

"Nu vad ca FMI sa accepte acest lucru, astfel incat cred ca ungurii vor sa castige timp pe piata, sa vada ce pot obtine de la FMI, facilitatea de creditare flexibila fiind punctul de plecare. FMI nu va accepta mai putin de un acord stand-by preventiv", a aratat Ash.

Un alt analist crede ca decizia guvernului de a discuta cu FMI va reduce temerile referitoare la finanantarea pe termen scurt.

"O decizie inteleapta, care a venit mai devreme decat era asteptata.
In mod sigur va reduce temerile privind finantarea pe termen scurt, dar vor mai ramane multe de facut, avand in vedere datoria Ungariei de 82% din PIB, nationalizarea fondurilor de pensii, potentialul de crestere extrem de scazut si nivelul foarte ridicat al randamentelor obligatiunilor", a comentat Gabor Ambrus, analist la 4Cast in Sofia.

El a adaugat ca sustenabilitatea dinamicii datoriilor pe termen mediu ramane discutabila, in special avand in vedere lipsa de solutii pentru criza datoriilor suverane din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri