Jacques Attali, economist francez si fost presedinte al BERD, a declarat ca, in viziunea sa, exista 50% sanse ca moneda europeana sa se prabuseasca inaintea Sarbatorilor de Craciun, informeaza Dailymail.co.uk.
Principalul motiv de ingrijorare consta in continuare in posibilul faliment al Greciei, care va atrage dupa sine un colaps al economiilor Italiei, Spaniei sau Frantei.

”Intrebarea actuala este daca moneda euro va continua sa existe si dupa Sarbatorile de Craciun”, spune Jacques Attali.

Analistii financiari iau din ce in ce mai mult in considerare acest scenariu, care, odata devenit realitate, va conduce la disparitia Uniunii Europene.

In acest context, guvernul Marii Britanii a recunoscut faptul ca lucreaza la elaborarea unor masuri prin care sa previna acest colaps, in conditiile in care timpul ramas este unul critic.

Furtuna de pe scena financiara mondiala a cuprins si Belgia, a carui rating a fost redus de agentia S&P de la nivelul "AA+" la "AA", cu perspectiva negativa, din cauza amplificarii riscurilor la adresa finantelor tarii.

De asemenea, surse apropiate guvernului spaniol sustin ca autoritatile intentioneaza sa apeleze la ajutor international pentru sustinerea finantarii statului. Spania ar avea nevoie de 400 mld. euro pentru a depasi situatia dificila in care se afla, potrivit acelorasi surse.

1. Credeti ca moneda euro va disparea pana de Craciun?



La randul sau, Italia a atras de pe piata 8 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea la sase luni, reusind sa imprumute suma tintita, insa la cea mai mare dobanda din august 1997, de 6,5%, aproape dubla fata de randamentul de 3,5% acceptat la finele lunii octombrie.

Pe de alta parte, comisarul UE pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a dat asigurari ca zona euro nu se va destrama, subliniind ca Italia va continua sa joace un rol central.

Cu toate acestea, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel l-au avertizat pe noul premier italian Mario Monti ca "prabusirea economiei Italiei ar conduce inevitabil la sfarsitul monedei euro".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri