Germania si Franta au trimis din ianuarie doi oficiali guvernamentali importanti in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE), Joerg Asmussen si Benoit Coeure, declansand competitia pentru postul de economist sef al BCE, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Asmussen si Coeure devin membri ai consiliului director intr-o perioada de criza a uniunii monetare, inlocuindu-i pe germanul Juergen Stark si italianul Lorenzo Bini Smaghi, care si-au incheiat mandatele inainte de termen. Asmussen, in varsta de 44 de ani, a fost secretar de stat in Ministerul de Finante german, iar Coeure, 42, a ocupat a doua pozitie ca importanta in Trezoreria franceza.

Stark a ocupat postul de economist sef al BCE si a demisionat din cauza opiniilor diferite de restul conducerii, in timp ce Smaghi a fost nevoit sa renunte la post in urma intelegerii dintre Franta si Italia pentru preluarea postului de presedinte al BCE de catre italianul Mario Draghi. Smaghi a fost nevoit sa lase loc unui francez in conducerea bancii.

Asmussen si Coeure vor concura postul de economist sef lasat liber de Stark, dupa ce germanul s-a retras la doi ani si jumatate dupa ce BCE a inceput sa cumpere obligatiuni guvernamentale, masura careia i s-a opus.
In comparatie cu Stark, Coeure a indicat in timpul unor discutii in Parlamentul European ca ar putea sustine noi achizitii de obligatiuni.

Chiar daca statutul BCE interzice implicarea politicului, cele mai mari patru economii din zona euro, Germania, Franta, Italia si Spania au, neoficial, pretentia de a fi reprezentate in consiliul director.

"Reprezinta sange proaspat la masa si ar putea aduce o abordare diferita. Deoarece vin din interiorul guvernelor, exista riscul ca situatia sa para prea politizata, dar ma indoiesc ca BCE va tolera ceva ce pare o amenintare la adresa independentei sale", a spus economistul sef pentru Europa la banca britanica RBS, Jacques Cailloux.

In ultimele sapte luni s-au schimbat patru din cei sase membri ai consiliului director, iar al cincilea va urma in mai, cand spaniolul Jose Manuel Gonzalez-Paramo isi incheie mandatul.

"Nu cred ca persoanele vor conta foarte mult in aceasta etapa. BCE are un traseu clar. Va trebui sa faca ce este necesar pentru a lupta contra deflatiei, adica noi reduceri de dobanda si masuri neconventionale.

Germania a pierdut votul la achizitiile de obligatiuni, iar in viitor va exista majoritate si pentru alte probleme", afirma Marchel Alexandrovich, economist pentru Europa la Jefferies International Londra.

BCE a redus dobanda cheie la minimul record de 1% si a pus la dispozitia bancilor lichiditati nelimitate pentru a mentine creditarea in economie. Banca centrala a rezistat la presiunile pentru a accelera achizitiile de obligastiuni guvernamentale pentru a reduce costurile de imprumut ale tarilor cu probleme din zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri