[UPDATE] Reactie: Nu schimbam faimoasa reteta pentru producerea Coca-Cola

„Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este si va fi intotdeauna sigur. Compania Coca-Cola NU isi schimba faimoasa reteta pentru producerea bauturii racoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor, am imbunatatit procesele de productie, dar nu am modificat niciodata formula noastra secreta”, releva o declaratie a companiei Coca-Cola transmisa presei.

„Am cerut furnizorilor nostri de caramel sa modifice procesele lor de productie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, dar aceste schimbari nu vor afecta reteta, gustul deosebit si nici calitatea exceptionala pe care produsele noastre o ofera consumatorilor. Aceste schimbari nu vor afecta culoarea sau gustul Coca-Cola.”

Noile retete pentru culoarea caramel a bauturilor au o cantitate mai redusa de 4-metilmidazol, substanta chimica considerata cancerigena in California, potrivit BBC.

Reteta schimbata a fost introdusa deja in California, iar cele doua grupuri afirma ca implementarea la nivelul SUA va creste eficienta productiei.

Citeste si:

"Consideram ca nu exista un risc la adresa sanatatii publice care sa justifice o astfel de schimbare, dar am cerut furnizorilor de caramel sa ia aceasta masura pentru ca produsele noastre sa nu fie supuse unei cerinte pentru un avertisment fara fundament stiintific", a declarat un reprezentant al Coca-Cola.

Substanta chimica a fost legata de cancer la soareci de laborator in cadrul unui studiu, dar nu exista dovezi ca ar reprezenta un risc pentru sanatatea oamenilor, potrivit Asociatiei Americane a Bauturilor Racoritoare.

Autoritatea pentru Alimente si Medicamente din SUA afirma ca o persoana ar trebui sa consume peste 1.000 de doze de Coca-Cola sau Pepsi pe zi pentru a acumula o doza de substanta chimica similara cu cea folosita pe soareci in testele de laborator.