Cheltuielile destinate apararii militare au crescut semnificativ in urma celei de-a doua conflagratii mondiale, iar conflictul recent din Ucraina, dar si alte crize din jurul lumii, au determinat NATO si SUA sa ceara tarilor din Europa sa isi consolideze bugetelor militare. Iata unde se situeaza Romania in contextul global in ceea ce priveste procentul din PIB alocat Ministerului Apararii.

Presedintele Klaus Iohannis a adresat, luni, cate o invitatie partidelor reprezentate in Parlament, pentru o discutie de cate 30 de minute cu privire la bugetul pentru Aparare. Astfel, Iohannis propune ca in 2017 Romania sa acorde 2% din PIB pentru Ministerul Apararii, angajament care sa fie asumat pentru o perioada de cel putin 10 ani. Acest procent este sub media globala, de 2,5% din PIB. Suma cheltuita in intreaga lume in acest scop ajungea la finalul anului 2013 depasea 1,5 trilioane de dolari, ceea ce inseamna ca fiecare persoana din lume a platit 249 de dolari pentru securitate, arata organizatia Global Issues. In 2014, cheltuielile din intreaga lume pentru bugetul apararii ajungea la 1,547 trilioane de dolari, prima crestere din 2009.

Cel mai mare contributor la cheltuielile de aparare este Statele Unite, care inainte de criza financiara globala si de interventiile militare din Afganistan si Irak, avea cheltuieli ce reprezentau peste 50% din cele globale, insa in urma acestor evenimente, cheltuielile SUA au scazut la 39% din total, la nivelul anului 2012. Camera Reprezentantilor din SUA a aprobat pe 4 decembrie o lege prin care a fost fixat un buget de 585 miliarde de dolari alocati apararii in 2015 (circa 2,8% din PIB), legea trecand si de voturile din Senat pe 12 decembrie, noteaza International Business Times. Din aceasta suma, 64 miliarde de dolari vor fi alocati pentru operatiuni din afara tarii.

In Romania, prin comparatie, bugetul alocat apararii ajunge in prezent la 1,4% din PIB, echivalentul a 9,949 miliarde de lei (majorat cu 3%), insa guvernul isi propun sa suplimenteze alocarea la 2% pana in 2017, insa acest lucru va trebui discutat cu Comisia Europeana, care ar trebui sa acorde armetei echivalentul a 500 milioane euro (0,3% din PIB). Bugetul pe 2015 a fost proiectat in jurul unui produs intern brut de 709.681 miliarde lei.

Sumele defalcate din PIB pentru Aparare

Raportat la PIB, tara care acorda cea mai mare suma apararii, din bugetul statului, este Rusia. Moscow Times nota in octombrie 2014 ca bugetul Apararii va ajunge la 81 de miliarde de dolari in 2015 (3,3 trilioane de ruble), echivalentul a 4,2% din PIB, estimat la 2 trilioane de dolari, potrivit Bancii Mondiale. Rusia contribuie, insa la nivel global, cu 5,2% la securitate, in timp ce China, care secondeaza SUA, are o contributie de 9,5%. Pe locurile patru si cinci urmeaza Marea Britanie si Japonia.

Cele mai mari cresteri ale bugetului pentru aparare la nivel global a fost inregistrata in 2003, cu 11%, si in 2002, cu 6,5%. Tarile cu venituri mari generau circa 75% din totalul acestor sume.

"Principalul motiv pentru cresterea cheltuielilor cu apararea a fost cresterea masiva a acestor alocari in Statele Unite, care contribuie cu aproape jumatate din total. Dupa un deceniu de reduceri ale cheltuielilor militare in perioada 1987-1998 si o crestere moderata intre 1998-2001, schimbarea doctrinei militare in Statele Unite si strategia adoptata dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, care au determinat cresteri mari in cheltuielile militare ale SUA intre 2002 si 2003.", arata un raport publicat de Institutul International SIPRI.

Criza din Ucraina, care s-a intensificat dupa 18 martie, cand Rusia a anexat peninsula Crimeea, a pus NATO si SUA in alerta, care au presat tarile europene sa isi creasca alocarile bugetare pentru domeniul apararii. Cu toate acestea, sumele alocate au ramas in general constante. In Marea Britanie cheltuielile de securitate erau de 60 de miliarde de dolari in 2013 - 2,4% din PIB, insa in 2015 au scazut sub 2% din PIB, la 45,5 miliarde de lire. Franta va aloca acestui sector, in 2015, 1,9% din PIB - 31,4 miliarde euro, iar Germania aloca mai putin, respectiv 1,09% din PIB - 32,26 miliarde euro. De altfel, cancelarul german Angela Merkel anunta in vara anului trecut ca va mentine cheltuielile bugetare in acest sector la un nivel relativ stabil. Acelasi lucru se intampla si in Italia, unde premierul Matteo Renzi vrea sa mentina nivelul cheltuielilor cu apararea la 1,2% din PIB, respectiv 13,58 miliarde de euro, cu un miliard de euro mai putin decat era prevazut inital.

Sursa foto: Tanc si militari/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri