Macedonia, Albania si Bulgaria au semnat un acord care sustine construirea unei conducte petroliere de 1,2 miliarde de dolari care va transporta petrol caspic din Marea Neagra catre Marea Ionica albaneza.
Conducta, al carei proiect este administrat de Corporatia privata albano-macedoniano-bulgara de Petrol (AMBO), ar trebui sa transporte 35 de milioane de tone de petrol anual (700.000 de barili pe zi) din portul bulgar Burgas catre Vlore, pe tarmul alban.

In afara intelegerii semnate de catre cele trei state, AMBO mai trebuie sa semneze acorduri separate cu fiecare tara si sa inregistreze companii in fiecare dintre acestea, inaintea demararii constructiei. Proiectul a castigat sustinerea politica a celor trei state in decembrie 2004. Presedintele AMBO, Ted Ferguson, a declarat ca aceasta constructie ar putea incepe pana la sfarsitul lui 2008 si va dura aproximativ doi ani si jumatate.

"Ar trebui ca, pana la sfarsitul lui 2010, poate al doilea semestru din 2011, sa avem conducta data in mentenanta si sa incarcam primul transport", a declarat Ferguson, la ceremonia de semnare din capitala macedoniana Skopje, dupa cum informeaza NewsIn. Analistii au avertizat, insa, ca lungimea conductei si incertitudinea politica din regiune ar putea intarzia proiectul, care a aparut, initial, in 1994.Ministrul albanian pentru comert si economie, Genc Ruli, a insistat ca proiectul pentru conducta petroliera va incuraja "dezvoltarea, cooperarea, integrarea si stabilitatea in regiune".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri