Negociatorii americani si cei sud-coreeni s-au inteles in ceea ce priveste un acord de liber schimb, cel mai important incheiat de Statele Unite ale Americii de la semnarea Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA), informeaza NewsIn. Acest acord este cel mai important semnat de SUA dupa NAFTA, care a fost parafat in 1993 cu Canada si Mexic. Negocierile dificile cu Coreea de Sud dureaza de peste zece luni.

Initial, un acord trebuia semnat la sfarsitul saptamanii trecute insa aceasta data limita a fost amanata cu 48 de ore. Conform sustinatorilor acordului deschiderea frontierelor intre cele doua state va contribui la extinderea schimburilor comerciale intre cei doi parteneri, care au deja la un nivel ridicat (74 miliarde dolari in 2006).

Acordul a dat nastere la numeroase critici in Coreea de Sud mai ales din partea agricultorilor, care se tem ca vor fi grav afectati odata cu patrunderea pe piata a orezului american la pret redus. Administratia americana avea ragaz numai pana duminica (pentru Washington, luni pentru Coreea de Sud) sa informeze Congresul privind acordurile comerciale pe care va trebui sa le semneze in cadrul puterilor speciale acordate conform legii denumite TPA (Trade Promotion Authority).

Aceasta autoritate ii permite presedintelui american George W. Bush sa negocieze acorduri pe care Congresul le poate doar accepta sau respinge, fara a le putea amenda.

Autoritatea presedintelui expira la data de 1 iulie. Conform analistilor, presedintele american nu isi permite sa rateze aceasta ocazie, deoarece ar fi de rau augur pentru acordurile de liber schimb incheiate deja de administratia americana si care asteapta aprobarea Congresului, controlat momentan de democrati. Un esec ar putea afecta grav si negocierile international in curs, cunoscute sub denumirea de "ciclul de la Doha", privind liberalizarea comertului mondial.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri