Grupul farmaceutic german Merck KGaA a semnat un acord cu grupul american Mylan Laboratories prin care ii vinde acestuia divizia de medicamente generice, pentru 4,9 miliarde de euro.
Tranzactia va fi incheiata in a doua jumatate a anului 2007, dupa primirea aprobarilor din partea autoritatilor competente, informeaza NewsIn.

"Preluarea de catre Mylan ofera mari oportunitati pentru cresterea pe termen lung si un viitor extraordinar pentru salariatii filialei noastre de medicamente generice", a declarat directorul grupului german, Karl-Ludwig Kley. "Aceasta tranzactie ii va permite companiei Merck sa se concentreze pe urmarirea cresterii in sectoarele chimic si farmaceutic", a adaugat acesta.

Divizia de medicamente generice a Merck reprezinta aproximativ o treime din cifra de afaceri a grupului iar in 2006 a adus 1,819 miliarde euro. "Divizia de medicamente generice a Merck ne asigura pozitii dominante in numeroase regiuni cheie la nivel mondial", a spus directorul producatorului american Mylan, Robert J. Coury, citat in comunicat.

Mylan a fost unul dintre cei patru candidati selectionati pentru ultima etapa a procedurii de licitatie, pe langa grupul israelian Teva si fondurile de investitii Bain Capital si Apax Partners. Laboratorul indian Actavis, care, in ianuarie, s-a declarat interesat, a anuntat la inceputul lui mai ca renunta la proiectul de achizitie.

Merck KGaA a dorit sa-si vanda filiala de medicamente generice pentru a finanta cumpararea laboratorului elvetian de biotehnologie Serono, o operatiune a carui cost se ridica la aproximativ 11 miliarde de euro. Divizia de medicamente generice a Merck, care angajeaza aproape 5.000 de persoane, vinde produse in peste 90 de tari. Mylan a inregistrat o cifra de afaceri de 1,257 miliarde de dolari in 2006. Compania germana Merck este prezenta si pe piata romaneasca din anul 1997.

Criteriile financiare ale Teva nu se potriveau cu cele ale vanzarii diviziei Merck

Teva Pharmaceutical Industries a iesit astfel din cursa pentru preluarea filialei de medicamente generice a grupului farmaceutic Merck KGaA deoarece conditiile impuse de compania germana nu s-au potrivit criteriilor de investitii ale israelienilor, au spus reprezentantii Teva, citati de Reuters.

"Teva urmareste doar tranzactii compatibile cu strategia pe termen lung, de crestere profitabila si de consolidare a pozitiei de lider pe piata mondiala, care sa indeplineasca, in acelasi timp, criteriile financiare", au spus reprezentantii companiei. "Cu toate ca afacerea cu medicamente generice a Merck avea o importanta strategica pentru Teva, conditiile nu au indeplinit criteriile noastre de investitii", au adaugat acestia. Compania israeliana Teva este cel mai mare producator mondial de medicamente generice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri