Bancile germane de economii vor plati peste 7 miliarde dolari pentru banca regionala Landesbank Berlin (LBB) pentru a evita un precedent in care o banca comerciala ar prelua una sustinuta de stat
Asociatia bancilor germane de economii DSGV a anuntat vineri ca va plati 5,3 miliarde euro, ca sa cumpere o participatie de 81% din actiunile bancii Landesbank Berlin (LBB), vanduta de guvernul orasului-land Berlin.

Vanzarea reprezinta cea mai mare preluare bancara din Germania, de la preluarea acum sase ani a Dresdner Bank de catre asiguratorul Allianz si mentine, in acelasi timp, sistemul "celor trei stalpi", care separa strict proprietarii bancilor comerciale, a celor cooperative si a celor din sectorul de stat, anunta NewsIn.

Asociatia bancilor germane de economii a aratat clar ca este pregatita sa depaseasca oferetele rivale ca sa pastreze Landesbank Berlin (LBB) si banca asociata de economii Berliner Sparkasse in sectorul bancilor de stat.

Ministrul de finante al Berlinului, Thilo Sarrazin, a spus la o conferinta de presa ca DSGV, asociatia bancilor germane de economii, a facut de departe cea mai mare oferta pentru LBB.

Oferta DSGV o depaseste pe cea a Commerzbank, care, daca ar fi castigat, ar fi creat un precedent in care o banca comerciala cumpara o banca de stat.

"Commerzbank are o responsabilitate anume in fata actionarilor sai, in calitate de companie listata", a declarat un purtator de cuvant al celei de-a doua banci germane si a adaugat ca "oferta noastra reflecta aceasta responsabilitate".

Cotatia actiunilor Commerzbank a urcat cu 2,5%, deoarece jucatorii de pe piata s-au calmat in ceea ce priveste posibilitatea ca banca sa fi cheltuit miliarde pentru preluare.

Tranzactia urca participatia DSGV la Landesbank Berlin la 91,6%, iar asociatia germana a bancilor de economii intentioneaza sa faca o oferta publica pentru restul actiunilor.

Miscarea arata ca indelung-asteptata consolidare a pietei bancare germane merge inainte, dar doar in cadrul sistemului "celor trei stalpi",nu in afara lui.

"O preluare a LBB de catre DSGV ar confirma ca nu exista vreo slabire, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu a sistemului celor trei stalpi", a spus, inainte de confirmarea tranzactiei, un analist pentru sectorul bancar de la agentia de evaluare financiara Fitch, Thomas von Luepke, citat de Reuters.

Criticii sistemului bancar german, mai ales bancile comerciale din tara, spun ca acesta impiedica o consolidare pe o piata de retail supraaglomerata si foarte fragmentata, forteaza profiturile si nu permite aparitia unor case financiare globale.

Sustinatorii sistemului spun ca aceasta structura pastreaza bancile aproape de comunitatile si de afacerile unde este nevoie de ele si furnizeaza o stabilitate financiara mai mare fara volatilitatea sistemelor comerciale.

Orasul-land Berlin a fost obligat sa isi vanda detinerea de LBB de catre Comisia Europeana, aceasta fiind conditia pe care executivul european a impus-o, pentru ca i-a permis orasului sa salveze banca, in urma cu sase ani, cand institutia instrase in dificultati.

Reprezentantii Comisiei au refuzat sa comenteze tranzactia. Asociatia bancilor germane de economii DSGV a anuntat ca nu intentioneaza sa separe Landesbank Berlin, care are in prezent aproape 8.000 de angajati.

Cotatia actiunilor LBB a urcat cu 6,6%, pana la 6,61 euro/actiune. Actiunile Commerzbank s-au apreciat cu 2,1%, pana la cotatia de 36,23 euro/actiune. Surse avizate au declarat pentru Reuters ca in sectorul bancilor germane de stat se poate sa mai apara si alte miscari de consolidare.

Banca regionala de stat LBBW, care a pierdut si ea in fata DSGV in ceea ce priveste preluarea LBB, ar fi in discutii cu guvernul din Renania de Nord - Westfalia despre posibilitatea preluarii unei detineri de 38% la WestLB.

Afacerile LBBW si WestLB se potrivesc bine, iar o fuziune ar crea o banca regionala si mai puternica, potrivit uneia dintre sursele citate.

Reprezentantii LBBW au refuzat sa comenteze, iar un purtator de cuvant al WestLB a declarat ca astfel de decizii tin de proprietarii bancii.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri