Economia Statelor Unite a crescut intr-un ritm usor mai alert fata de estimari la inceputul lui 2008, sustinuta de construirea stocurilor care a temperat deteriorarea constanta din sectorul imobiliar si scaderea cheltuielilor de consum.
Departamentul american al comertului a aratat ca produsul intern brut (PIB) din SUA a avut o rata de crestere anuala de 0,6% in primul trimestru, asemanatoare celei din trimestrul al patrulea din 2007, peste estimarile economistilor care se asteptau la o rata de doar 0,2%, informeaza NewsIn, citand Reuters.

PIB-ul este cea mai ampla masura a activitatii economice totale din SUA si, in pofida evolutiei peste asteptari din primul trimestru, detaliile raportului reflecta slabirea tot mai accentuata care multi analisti se tem ca va duce la o recesiune.

Cifrele pentru PIB sunt o evaluare initiala a evolutiei din primul trimestru si vor fi revizuite de doua ori in urmatoarele luni.

Raportul a fost publicat inainte ca autoritatile de politica monetara de la Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, sa inceapa a doua zi de deliberari, ce ar putea duce la o noua scadere a dobanzii cheie, cu un sfert de punct procentual, pentru a mentine cresterea economica.

Federal Reserve va publica ulterior decizia sa, care ar putea include un semnal ca va opri tendinta de relaxare a politicii monetare.

Cheltuielile consumatorilor, care alimenteaza doua treimi din activitatea economica prin consumul de bunuri si servicii, au avut cea mai slaba rata de crestere nemaiatinsa din al doilea trimestru din 2001, cand economia americana a fost in recesiune ultima data. Astfel, cheltuielile consumatorilor au crescut cu 1%, dupa extinderea de 2,3% din trimestrul al patrulea 2007.

Deteriorarea din sectorul imobiliar deja afectat de probleme a fost si mai izbitoare. Cheltuielile din constructiile rezidentiale au scazut cu o rata de 26,7%, al noualea declin trimestrial consecutiv si cel mai accentuat inregistrat de la sfarsitul lui 1981.

Unul dintre putinele aspecte pozitive a fost o crestere a stocurilor afacerilor, care sustine cresterea economica in momentul in care apare. Stocurile de bunuri nevandute au crescut pana la o rata anuala de 1,8 miliarde dolari in primul trimestru, dupa ce in ultimul trimestru de anul trecut s-au micsorat pana la o rata de 18,3 miliarde dolari.

Datele publicate de guvernul american au mai aratat o temperare a ratei de crestere a preturilor. Cheltuielile de consum, cu excluderea alimentelor si a energiei, o masura a inflatiei de baza ('core'), urmarita de bancherii centrali americani, au crescut cu 2,2%, dupa accentuarea de 2,5% din trimestrul al patrulea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri