Cehia ramane cea mai atractiva destinatie de investitii straine directe, dintre statele noi membre ale Uniunii Europene (UE), urmata de Slovenia si Slovacia, potrivit unui studiu al firmelor germane din regiune, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Studiul, la care au participat mai mult de 800 de companii, efectuat de camerele de comert germane din regiune, arata, de asemenea, ca firmele germane vor sa isi majoreze investitiile straine directe din statele central si est-europene, in pofida cresterii costurilor salariilor si incetinirii cresterii economice.

Cea mai putin atractiva destinatie a investitiilor straine directe dintre noile tari membre ale UE este Bulgaria, potrivit mediei clasamentelor din sondaj.

Germania este unul dintre cei mai mari investitori din regiune, care acopera si 16% din intregul comert extern al Germaniei.

"Tara cu imbunatatirea cea mai mare din regiune este Polonia care, dintre 20 de state care pot fi alese, a urcat pe locul cinci in clasament, de pe locul 10", potrivit unui comunicat al Camerei de Comert si Industrie Germano-Ungare.

Intrebate despre planurile lor de investitii din acest an comparativ cu 2007, Polonia s-a aflat in fruntea clasamentului, in contextul in care 55% dintre firme planuiesc sa isi majoreze investitiile.

Totusi, in Cehia, care a atras cele mai multe dintre investitiile germane din regiune pana in prezent, doar 26% dintre companii planuiesc sa isi majoreze investitiile.

Scorul Ungariei a fost unul relativ mic, de 28% si mai mult de jumatate dintre respondenti au spus ca economia este intr-o stare proasta.

Majoritatea firmelor au spus, de asemenea, ca s-au confruntat cu majorari ale costurilor anul trecut si ca se asteapta la scumpiri in 2008.

O accentuare a inflatiei din regiune, determinata mai ales de preturile ridicate ale marfurilor de pe pietele internationale si consumului intern, a contribuit la intensificarea cererilor de majorari salariale. Incetinirea cresterii economice din Vestul Europei si aprecierea record a monedelor nationale a afectat negativ exporturile.

In Cehia, de exemplu, Siemens vrea sa concedieze 1.000 de angajati de la o fabrica de vagoane de tren, partial din cauza costurilor salariale mari. In Ungaria, insa, unde salariile reale au scazut in ultimii doi ani din cauza ajustarii fiscale, Daimler vrea sa investeasca 800 milioane euro si sa creeze 2.500 de locuri de munca la o noua fabrica Mercedes.

Firmele germane se asteapta la o crestere mai rapida a salariilor din regiune, decat a costurilor generale. "Cea mai intensa ingrijorare este in Polonia, Slovacia si Lituania, in timp ce pentru Romania, Serbia si Cehia, ingrijorarea este doar moderata", potrivit comunicatului citat.

In afara ingrijorarilor create de cererile de majorari salariale, un risc principal referitor la investitii este creat de faptul ca aproape toate statele din regiune acuza o lipsa tot mai mare de forta calificata de munca.

"Din acest punct de vedere, situatia cea mai grava este in Tarile Baltice", potrivit comunicatului citat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri