Purtatorul de cuvant al guvernului turc a dezmintit ca Turcia ar fi adoptat sanctiuni economice impotriva Rusiei, in replica la cele aplicate de Moscova, asa cum anuntase anterior ministrul turc al comertului, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Suntem tari vecine care au relatii economice reciproc avantajoase. De aceea consider ca problema actuala va fi rezolvata prin dialog", a declarat vicepremeirul turc Cemil Cicek, care este si purtator de cuvant al guvernului.
Vamesii rusi supun de aproape o luna camioanele turce la inspectii minutioase, ceea ce duce la o asteptare la frontiera de mai multe zile, chiar saptamani, potrivit presei turce.

Ministrul turc al comertului exterior, Kursat Tuzmen, a declarat luni ca Turcia a inceput, ca represalii, controale minutioase la marfurile ce provine din Rusia, in replica la lungile cozi de asteptare formate de camioanele turce la vamile ruse.

Insa Cicek a declarat ca Tuzmen a cerut ca masuri de retorsiune sa fie adoptate de Ankara, insa guvernul nu a aprobat inca astfel de masuri. "Nu i-am dat un raspuns pozitiv", a declarat el.

Chestiunea controalelor vamale va fi discutata in detaliu marti, in cadrul unei intalniri la Istanbul a ministrului de externe Serghei Lavrov cu omologul sau turc Ali Babacan, a precizat Cicek.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat saptamana trecuta ca Turcia nu isi poate permite sa compromita relatiile comerciale cu Rusia, cu atat mai mult cu cat este dependenta de aceasta tara in plan eneergetic.

Unii experti au interpretat controalele ruse ca represalii impotriva Turciei, care a permis recent accesul unor nave militare americane prin stramtoarea Dardanele si Bosfor spre Marea Neagra, pentru livrarea de ajutor umanitar Georgiei.

Rusia este cel mai important partener comercial al Turciei, cu schimburi evaluate anul trecut la 28,2 miliarde de dolari, si este principalul furnizor de gaz al acestei tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri