Lira turceasca se depreciaza, exporturile tarii se confrunta cu sanctiuni din partea Statelor Unite, iar inflatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan este, insa, increzator. Totusi, ce se intampla cu tara cu 80 de milioane de locuitori, membru-cheie al NATO?

Ce se intampla cu lira turceasca?

Lira turceasca s-a depreciat semnificativ fata de dolar, in doar o saptamana. Dar, chiar si inainte de criza din prezent, lira era cea mai slab performanta moneda, depreciindu-se cu aproape 50% fata de dolar in ultimele 12 luni, noteaza The Guardian.

Presedintele Erdogan a declarat, veneri, ca deprecierea lirei turcesti este rezultatul unui ''complot politic'' impotriva tarii sale, care va riposta prin cautarea de noi piete si aliati.

Deprecierea lirei turcesti s-a oprit luni dimineata, dupa ce in cursul noptii inregistrase un minim istoric de 7,24 lire/dolar, in urma angajamentului Bancii Centrale a Turciei de a intensifica eforturile de sprijinire a monedei nationale, prin furnizarea "tuturor lichiditatilor" necesare bancilor si a deciziei de reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta si moneda locala pentru bancile turcesti, potrivit Agerpres.

Una dintre masurile luate de guvernul turc a fost inceperea investigarii mai multor sute de detinatori de conturi pe retelele sociale, banuiti ca au publicat mesaje care ar putea provoca o perceptie negativa a economiei si totodata o prabusire a lirei.

De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare, in principal din cauza temerilor privind influenta presedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scadere a ratelor dobanzilor si a inrautatirii legaturilor cu SUA.

De ce scade moneda atat de repede?

Economia Turciei se confrunta cu o serie de probleme. In prezent, are un deficit de cont curent, combinat cu un nivel ridicat al datoriei in sectorul privat si finantare externa semnificativa in sistemul bancar. Inflatia a ajuns la o rata anuala de 15,9% in luna iulie, de cinci ori peste rata medie a natiunilor bogate, cel mai ridicat nivel din 2003. Mai mult, imprumuturile guvernamentale in monede straine au crescut periculos de mult, potrivit The Guardian.

Presedintele Donald Trump a anuntat vineri ca SUA dubleaza tarifele vamale la importurile de otel si de aluminiu din Turcia. Astfel, Washingtonul va aplica tarifele vamale de 50% la importurile de otel si de 20% la importurile de aluminiu.

SUA si Turcia, doi aliati din NATO, trec de mai multe zile prin cea mai grava criza din ultimele decenii din relatiile lor.

Relatiile dintre Ankara si Washington, aliati NATO, s-au tensionat pe fondul incarcerarii in Turcia a pastorului evanghelic american Andrew Brunson pe baza unor acuzatii de terorism, situatie care a determinat impunerea de sanctiuni americane impotriva a doi dintre ministrii lui Erdogan si amenintari cu restrictii comerciale.

Ankara reproseaza, de asemenea, Statelor Unite sprijinul acordat in Siria militiei kurde Unitatile de Protectie a Poporului (YPG). Ankara considera ca aceasta militie are legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept organizatie ''terorista'' de catre Turcia, dar si de catre SUA.

Turcia si Statele Unite sunt parteneri in cadrul NATO. SUA au o baza importanta la Incirlik, in sudul Turciei, utilizata in prezent ca centru de operatiuni impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

De ce sa ne preocupam?

Pare a fi doar o problema locala, dar, judecand dupa reactiile pietelor globale, nu este doar atat. Deprecierea lirea a generat scaderea pietelor europene. Astfel, indicele londonez FTSE a pierdut 75 de puncte, in timp ce indicele DAX al bursei din Frankfurt a inregistrat o scadere de 2%. Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,2%, cel mai scazut nivel din ultimele trei saptamani.

Euro a scazut cu cu 0,05% pana la 1,141 dolari, cel mai slab nivel din ultimele 13 luni. Aurul a raportat o scadere de 0,9%, ajungand la 1.200,03 dolari pe uncie, cel mai slab nivel din ultimele 17 luni, potrivit Bloomberg.

Intr-un interviu acordat publicatiei Hurriyet, ministrul turc de Finante, Berat Albayrak, a anuntat ca este pregatit un plan pentru banci si pentru economie, inclusiv pentru IMM-uri, care sunt cele mai afectate de fluctuatiile de curs valutar.

Economia turceasca se confrunta cu o inflatie de doua cifre si un deficit mare de cont curent in pofida unei cresteri economice solide. In luna iunie, rata anuala a inflatiei in Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa 2003.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri