Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, si-a revizuit in sus estimarile pentru veniturile din exportul de gaze naturale din 2008 si a aratat ca vanzarile sale vor depasi 65 miliarde dolari, pe fondul unei scumpiri record a gazelor naturale in Europa in trimestrul IV, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Aleksander Medvedev, directorul executiv adjunct al Gazprom, a spus ca spera ca o tranzactie de schimb de active cu BP si TNK-BP sa fie facuta pana la sfarsitul anului.

"Am anuntat in fata actionarilor, la reuniunea din iunie, ca vom ajunge la un nou record in acest an, dar recordul va fi chiar mai mare decat am anuntat", a declarat Medvedev, la summitul Reuters 2008 pentru investitii in Rusia.

Aleksander Medvedev a spus ca veniturile ar putea depasi 65 de miliarde dolari, comparativ cu estimarile sale anterioare, de 64 miliarde dolari si cu castigurile de 39,5 miliarde dolari de anul trecut.

Medvedev a spus ca pretul gazelor naturale va ajunge in Europa la 500 dolari/1.000 de metri cubi pana la sfarsitul acestui an, ceea ce marcheaza o scumpire cu 100 dolari fata de pretul anterior si este dublul pretului mediu de 260 dolari/1.000 de metri cubi de anul trecut.

"Probabil ca veniturile vor cobori usor in 2009, daca va domina tendinta de ieftinire a titeiului si a produselor rafinate", a mai spus oficialul celei mai mari companii de gaze naturale din lume.

Gazprom, controlat de stat, spera sa isi majoreze cota de piata din Europa la 33% pana in 2015, de la 25% in prezent si se bazeaza semnificativ pe importurile de gaze naturale din Asia Centrala, ca sa acopere necesarul de gaze naturale din Rusia si din tari ca Ucraina.

Negocieri in vederea fixarii preturilor continua intre Gazprom si Asia Centrala si, prin urmare, pentru Ucraina nu a fost fixat inca un pret. In prezent, Ucraina plateste 179,50 dolari pentru gazele naturale cumparate de la Gazprom.
Compania ruseasca a amenintat ca va majora pretul gazelor naturale vandute Ucrainei pana la nivelul practicat pe pietele europene din 2009, in timp ce multi politicieni ucraineni au spus ca economia poate sustine doar un pret de pana la 300 dolari.

Intrebat daca Ucraina ar putea sa aiba un astfel de pret in 2009, Medvedev a spus ca "este greu sa ne imaginam astfel de preturi, tinand cont ca media de pret din Europa va depasi un nivel de 500 dolari".
Oficialul a spus ca Gazprom spera sa cumpere in curand pachetul de control la zacamintele de la Kovitka de la compania cu capital mixt din Rusia a BP, TNK-BP, dupa un conflict accentuat intre actionarii TNK-BP a intarziat tranzactia.

In curand ar trebui sa urmeze o afacere mai extinsa de schimb de active intre Gazprom si TNK-BP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri