Conducerea grupului Bohemia Crystalex Trading (BCT), unul dintre cei mai mari producatori de sticla din lume, a confirmat, marti, ca opreste doua fabrici specializate in cristal de Boemia, unde lucreaza 1.800 de salariati, relateaza AFP.
In afara de uzina Sklo Boemia, din Svetla nad Sazavu, de a carei inchidere salariatii au fost anuntati luni, isi va suspenda productia si fabrica Sklarny Boemia de la Podebrady, a spus directorul executiv al BCT, Vlastimil Bazant.

Reprezentantul companiei nu a putut preciza daca grupul BCT, in prag de faliment, va putea plati salariile pe septembrie angajatilor, al caror destin ramane, de acum inainte, in mainile unui eventual cumparator.

Statul, care detine 49% din actiunile grupului BCT, companie cu capital mixt creata in urma privatizarilor din anii 1990, dupa caderea comunismului, a refuzat deocamdata sa participe la un plan de salvare, in pofida cererilor sindicatelor. In prezent, vor mai functiona doar fabricile Sklarny Kavalier Sazava si Crystalex Novy Bor.

Dificultatile grupului BCT sunt create de insuficiente structurale, de concurenta cu tarile asiatice, de aprecierea coroanei cehesti si de conditiile tot mai dificile de finantare in contextul actual, potrivit expertilor, arata NewsIn.

"Ceea ce s-a intamplat nu a fost o intamplare, iar cauzele nu trebuie cautate in globalizare, ci intr-o privatizare ratata", sustine seful sindicatului sticlarilor, OS SKBP, Vladimir Kubinec.

BCT a fost creata prin privatizarea uzinei de stat Borske Sklo, care a rezultat la randul sau in urma nationalizarii de catre comunisti a 50 de sticlarii private. Partenerul sau, Porcela, se confrunta, de asemenea, cu grave dificultati financiare.

Grupul BCT fabrica aproximativ 90% din intreaga productie de sticla din Cehia. Intre 2003 si 2007, productia anuala a fostului stat comunist a crescut de la 1,49 la 1,77 milioane tone, mai ales datorita dezvoltarii industriei producatoare de automobile, potrivit statisticilor Asociatiei Industriale a Sticlarilor si Producatorilor de Ceramica (ASKP).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri