Indiferent daca va fi republicanul John McCain sau democratul Barack Obama, castigatorul cursei pentru Casa Alba se va confrunta cu o serie de probleme economice, ajunse la cel mai acut nivel dupa anii \'30.
Criza financiara de proportii, prabusirea pietei imobiliare si haosul de pe Wall Street, cuplate cu o serie de provocari pe termen mai lung, cum ar fi costurile ridicate ale ingrijirii medicale si dependenta de importurile de energie, vor marca mandatul viitorului presedinte american, comenteaza reuters. Dar analistii avertizeaza ca, indiferent castigatorul alegerilor, cea mai mare provocare o va fi gestionarea unei perioade de degradare a situatiei economice care risca sa fie lunga.

"Statele Unite se afla intr-o recesiune profunda, si cand va fi investit viitorul presedinte probabil ca situatia va fi la fel de proasta, daca nu si mai proasta decat in prezent", a declarat Kenneth Rogoff, de la Harvard University, fost economist FMI si consilier ocazional al lui McCain. "Aceasta problema va fi atat de presanta incat va antrena multe schimbari pe lista cu prioritati", a adaugat el.

Campaniile celor doi candidati la presedintie demonstreaza doua abordari complet diferite ale acestei situatii. Obama sustine adoptarea unui al doilea plan guvernamental, in valoare de 175 de miliarde de dolari, care sa includa si fonduri destinate investitiilor in infrastructura.

"Acesta este tipul de pachet (de masuri - n.red) despre care senatorul Obama crede ca ar trebui adoptat imediat", a explicat Brian Deese, unul dintre consilierii pe probleme economice al senatorului de Illinois. "Senatorul McCain prefera o abordare de tipul 'sa stam si sa vedem' si a adoptat aceeasi filosofie economica ce ne-a adus in situatia actuala", a adaugat el.

Doug Holtz-Eakin, principalul consilier economic al lui McCain, a declarat ca senatorul de Arizona nu se opune niciunei masuri care ajuta economia, dar a criticat propunerile candidatului democrat drept o tentativa ascunsa de a implementa obiectivele democrate de cheltuieli.

"Acesta este pur si simplu planul de cheltuieli cu o alta eticheta", a spus el, precizand ca masurile prezentate de McCain, care se ridica la o valoare totala de 300 de miliarde de dolari, sunt mai bune pentru economie, pentru ca nu antreneaza o accentuare a deficitelor.

Desi recesiunea va domina, probabil, agenda viitorului presedinte, pe ea vor figura si alte provocari de ordin economic, pe termen scurt sau lung, au admis consilierii celor doi rivali.

Ambii si-au luat angajamentul sa reexamineze normele care guverneaza activitatea pe Wall Street, sa colaboreze pentru a reduce costurile sanitare, sa incurajeze independenta fata de importurile de energie si sa lupte impotriva schimbarii climatice, prin impunerea unor limite asupra emisiilor de dioxid de carbon. McCain si-a luat si angajamentul sa echilibreze bugetul pana la finalul mandatului sau.

Dar resursele limitate - alocate in special pentru a atenua efectele crizei financiare si pentru a finanta razboaiele din Irak si Afganistan - micsoreaza sansele ca aceste obiective sa fie atinse.

"Aceste lucruri nu sunt posibile", a declarat Jeffrey Frankel, economist la Harvard's Kennedy School of Government. "Independenta energetica nu poate fi atinsa. Echilibrarea bugetului nu poate fi obtinuta. Impiedicarea recesiunii? Prea tarziu", a subliniat el.

Deese subliniaza, insa, ca reforma sistemului sanitar nu va fi amanata. Senatorul de Illinois a propus un program national pentru a le permite persoanelor si afacerilor mici sa beneficieze de ingrijiri militare similare celor oferite angajatilor federali.

"Senatorul Obama intelege ca provocarile financiare pe termen lung cu care se confrunta tara noastra sunt strans legate de criza sistemului sanitar si ca nu putem amana implementarea reformelor ambitioase despre care a vorbit", a spus el.

La randul sau, McCain propune facilitati fiscale in valoare de 5.000 de dolari pentru fiecare familie, facilitati pe care le finanteaza din impozitarea primelor de asigurari de sanatate platite de angajatori, punand astfel capat deductibilitatii in cazul fiecarui salariat.

"Aceste masuri chiar au sens, pentru ca reduc cu adevarast costurile", a declarat Rob Portman, fost congresmen de Ohio, consilier al lui McCain.

Cei doi candidati au abordari diferite si in ceea ce priveste problemele energetice. Astfel, McCain propune extinderea forajelor offshore si cresterea ponderii energiei nucleare, in timp de Obama sustine investitii masive in energia regenerabila.

Pozitiile celor doi candidati in domeniul economic difera si in ceea ce priveste taxele, un subiect care a castigat din ce in ce mai multa importanta in ultimele saptamani.

Indiferent daca obiectivele fixate pot fi atinse sau nu, eforturile viitorului presedinte pentru a face fata problemelor economice vor parea solide fata de cele depuse de administratia Bush, considera Rogoff. "Urmatorul presedinte va parea destul de priceput, desi problemele sunt foarte dificile", a incheiat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri