Pretul petrolului a urcat la peste 50 de dolari/baril, in contextul in care disputa gazelor dintre Rusia si Ucraina, precum si tensiunile din Orientul Mijlociu au sporit ingrijorarile privind intreruperea livrarilor cu titei, relateaza Reuters.
Petrolul "light sweet crude" cu livrare in februarie s-a scumpit cu 1,20 dolari, la 50,01 dolari/baril, dupa ce anterior atinsese 50,10 dolari/baril, cel mai ridicat nivel din 2 decembrie. Pretul petrolului Brent a urcat cu 1,76 dolari, la 51, 38 dolari/baril, anunta NewsIn.

In schimburile matinale, titeiul "light sweet crude" cu livrare in februarie s-a ieftinit cu 16 centi, la 48,65 dolari/baril. De asemenea, titeiul Brent din Marea Nordului s-a ieftinit cu 32 centi, la 49,30 dolari/baril.

Rusia a intrerupt la 1 ianuarie aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, dupa ce cele doua tari nu s-au pus de acord asupra preturilor de livrare pentru 2009 si asupra platii datoriilor. Intre timp, Rusia a acuzat Ucraina ca fura din gazul destinat europenilor care ii tranziteaza teritoriul, iar a redus volumul de gaz pentru Europa.

La scurt timp dupa ce Ucraina a anuntat ca primeste mai putin gaz destinat europenilor, una dupa alta, mai multe tarile europene au inceput sa anunte probleme de aprovizionare. Europa Centrala a fost lovita din plin, cele mai afectate fiind Bulgaria, Austria, Ungaria, Croatia, Macedonia, Grecia si Turcia. Compania romana Transgaz a anuntat ca primeste cu 75% mai putin gaz decat era prevazut, iar grupul austriac OMV cu 90% mai putin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri