Presedinti, ministri si sefi de companii si-au ascuns cu greu dezorientarea la Forumul Economic Mondial care s-a incheiat sambata la Davos, in fata unei crize care ameninta globalizarea atat de celebrata an dupa an in statiunea elvetiana din Alpi, relateaza AFP.
Asa cum era firesc in actualul context mondial, atmosfera reuniunii anuale a elitei lumii politice si a afacerilor a fost mai sobra de aceasta data, cu serate mai putin fastuoase si bufeturi mai putin generoase, scrie NewsIn.

Fara legatura cu criza economica, editia de anul acesta a Forumului de la Davos va ramane probabil in istorie pentru izbucnirea premierului turc Recep Tayyip Erdogan, care a parasit furios o dezbatere cu presedintele israelian Shimon Peres despre conflictul din Gaza, la care asistau sute de persoane.

In timp ce in toata lumea veneau vesti proaste pentru economie, revenirea la protectionism a fost principala tema de dezbateri, denuntata la unison de premierul rus Vladimir Putin, ca si de omologii sai chinez Wen Jiabao, german Angela Merkel sau britanic Gordon Brown.

Proiectul Washingtonului de a-i proteja mai bine pe siderurgistii locali a confirmat aceasta temere de a vedea comertul mondial suferind o dubla lovitura, din cauza recesiunii si a barierelor ridicate de guvernele nationale. Noua administratie americana a fost, pe de alta parte, marea absenta de la Davos, presedintele Barack Obama multumindu-se sa trimita o consiliera.

In perioada de criza, "instinctul nu este in favoarea liberului schimb, ci a protectionismului", a declarat ministrul brazilian de externe Celso Amorim, partizan fervent al unei mai mari liberalizari a comertului.

Ca de obicei, Davos a fost ocazia unei reuniuni a ministrilor comertului, in speranta de a relansa negocierile la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

"Situatia actuala comporta doua riscuri majore: tulburari sociale si protectionism", a declarat ministrul francez al economiei", Christine Lagarde, dupa ziua de greva si manifestatii de joi din Franta.

Luand exemplul Frantei, fostul secretar general al ONU Kofi Annan a avertizat guvernele: "Daca exista frica, va exista furie".

In ceea ce priveste aspectul financiar al crizei, liderii politici si-au pus sperantele in reuniunea G20 din 2 aprilie de la Londra pentru a avansa spre o solutie concreta pentru reforma sistemului financiar international.

Angela Merkel a vorbit despre "o noua ordine economica mondiala" si posibilitatea de a incredinta sarcina acesteia Natiunilor Unite, printr-un Consiliu economic dupa modelul Consiliului de Securitate.

Tarile din Sud se tem ca tarile bogate nu vor deveni doar protectioniste, ci vor inceta sa mai furnizeze ajutoare tarilor sarace. "Nu este momentul ca fluxul de capital spre Africa sa fie redus", a subliniat premierul kenyan Raila Odinga. Presedintele columbian Alvaro Uribe si-a exprimat aceeasi temere pentru America Latina, unde "200 de milioane de persoane" lupta cu saracia.

Miliardarul si filantropul american Bill Gates, un obisnuit al reuniunii de la Davos, a lansat un apel catre guverne "sa nu reduca ajutorul pentru tarile in curs de dezvoltare in aceasta perioada de dificultati economice".

Pe de alta parte, ciocniri soldate cu numeroase arestari au avut loc sambata la Geneva intre politisti si manifestanti antiglobalizare, care au protestat fata de Forumul de la Davos, in pofida interdictiei autoritatilor locale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri