Acutizarea crizei economice si pierderile cauzate de creditele neperformante au impins bancile sa restranga accesul la imprumuturi companiilor private din Europa. Astfel liderul Federatiei Angajatorilor din Uniunea Europeana, Ernest Antoine Seilliere, propune ca bancile centrale si guvernele europene sa cumpere obligatiuni corporative.
Propunerea lui Seilliere, presedinte al BusinessEuropene, subliniaza ingrijorarile companiilor legate de accesul la credite in timp ce Europa trece prin cele mai grave conditii economice din Al Doilea Razboi Mondial, scrie Financial Times.

Guvernele europene si bancile centrale au angajat sute de miliarde de euro in ultimele sase luni in diferite scheme pentru salvarea sistemelor bancare nationale si pentru a restaura fluxurile de creditare la nivelele de dinaintea recesiunii.

Momentan, doar Marea Britanie este de acord cu propunerea lui Seilliere ca guvernele nationale si bancile centrale sa adopte o miscare radicala si sa finanteze datoriile companiile din sectorul privat, iar Banca Angliei a inceput cumpararea de active in cursul saptamanii trecute.

“In lunile care urmeaza, va trebui sa fie o preocupare permanenta a autoritatilor europene asigurarea accesului la finantare a afacerilor viabile si sustinerea lichiditatii acestora”, a afirmat Seilliere.

Insa, in zona euro o astfel de miscare este extrem de dificila deoarece in spatele Bancii Centrale se mai afla alte 16 trezorerii nationale. Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale din Austria, a declarat ca masurile “sunt mai dificial de aplicat” decat in Marea Britanie sau in Statele Unite ale Americii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri