Alexandr Vondra, vicepremierul Cehiei, tara care detine presedintia UE, a declarat ca nu vede niciun motiv pentru care ar trebui luate masuri aniticriza suplimentare, cum ar fi planul de 150 de miliarde de euro al Austriei pentru sprijinirea bancilor din Romania si alte tari est-europene.
Presa austriaca scrie cu ingrijorare ca presedintia ceha a UE respinge planul de sprijinire pentru bancile de Europa de Est, in valoare de 150 miliarde de euro. Vicepremierul ceh Alexandr Vondra a declarat ca nu vede "niciun motiv" pentru luarea unor masuri suplimentare, in afara celor hotarate deja de UE pentru combaterea crizei financiare si economice, scriu publicatiile austriece Die Presse si Kurier.

Potrivit Die Presse, Vondra a declarat ca nu este "bancher central" si ca nu are "niciun anunt de facut" in legatura cu planul Austriei. Cu toate acestea, Vondra a recunoscut ca "pentru acele banci care au investit activ in aceasta regiune, precum Erste sau Raiffeisen" ar putea exista probleme, dar nu ar fi singurele banci care ar avea greutati din cauza crizei, anunta NewsIn.

Potrivit Kurier, Vondra a asigurat ca situatia nu este similara in Cehia. "Noi suntem un popor traditionalist si conservator si nu obisnuim sa ne imprumutam intr-o masura atat de mare", a spus oficialul ceh, subliniind ca Cehia se afla in alta situatie decat Ungaria sau alte state din estul Europei.

Vicepremierul ceh a declarat ca exista deja un plan de ajutorare al UE, in valoare de 200 de miliarde de euro, ceea ce echivaleaza cu 1,5 procente din produsul national brut al statelor UE.

Planul austriac pentru sprijinirea bancilor din Europa Centrala si de Est s-ar ridica la o valoare de 150 de miliarde de euro, dintre care, potrivit Die Presse, 100 de miliarde ar fi destinate Bulgariei, Romaniei si Ungariei, iar restul de 50 de miliarde Ucrainei, Croatiei si Serbiei. Nicio suma nu a fost confirmata oficial, scrie Die Presse, iar "Comisia Europeana s-a aratat pana acum sceptica in legatura cu planul Austriei, inclinand chiar sa respinga pachetul".

Comisarul pentru Economie, Joaquin Almunia, a declarat, la Bruxelles, ca "oficial, nu exista o initiativa austriaca" pentru bancile din Europa de Est, mai scrie Die Presse. "Desigur, Comisia isi face griji in legatura cu riscurile care exista in tari precum Ucraina, Serbia, Croatia sau Romania", mai ales "in ceea ce priveste bancile private", a adaugat insa Almunia.

"Nu putem sa oferim tuturor tarilor acelasi sprijin. Trebuie sa diferentiem tarile in functie de pozitia fiecarui stat membru prin anumite instrumente specifice. Dar, din punct de vedere politic, ne preocupa aceasta problema si suntem pregatiti sa discutam cu toate aceste tari, nu numai cu Austria, ci si cu autoritatile din tarile care sunt gazda pentru aceste banci, pentru a ajuta si a coordona sustinerea necesara pentru evitarea adancirii crizei", a mai spus comisarul european.

Ministrul austriac de finante, Josef Pröll, a efectuat saptamana trecuta un turneu prin Romania, Croatia, Bulgaria si Ucraina, pentru a promova un plan pentru ajutorarea bancilor austrice (Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank), dar ideile de la Viena au fost intampinate cu suspiciune si dezinteres, scria presa austriaca.

Mai mult, publicatia Profil se intreaba retoric daca "Este Austria amenintata de faliment?" si arata ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, trag tara in jos, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor de acolo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri