Banca centrala a Poloniei ar putea interveni pe piata valutara pentru a sustine cursul zlotului, a declarat guvernatorul institutiei, Slawomir Skrzypek.
"Nesiguranta cu privire la momentul in care ar putea fi folosit acest instrument - interventiile pe piata valutara - descurajeaza speculatiile", a declarat seful bancii centrale a Poloniei pentru TVP Info, relateaza Reuters.

Intrebat daca ar putea folosi aceste interventii pentru a influenta cursul zlotului, Skrzypek a spus ca "in anumite conditii, da", potrivit NewsIn.

Banca centrala a Poloniei a redus miercuri dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4%, in conformitate cu asteptarile, iar zlotul s-a depreciat dupa anuntarea deciziei, fiind cotat cu 4,645 unitati/euro in jurul orei 13:50.

"Argumentul care probabil a prevalat in consiliul de politica monetara a fost ca scaderea dobanzii sa nu dauneze zlotului. Consiliul a redus dobanda ca sa stimuleze economia", considera Piotr Kalisz, de la Citibank Handlowy.

Decizia din Polonia vine la doua zile dupa o reuniune de politica monetara a bancii centrale din Ungaria, care a mentinut dobanda cheie la 9,5%.

Tot luni, patru guvernatori de banci centrale din regiune - Polonia, Cehia, Ungaria si Romania - au avut o interventie concertata, despre care analistii au comentat ca a fost menita sa apere monedele nationale, singurele din regiune care mai au regimul de flotare controlata (managed floating).

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, s-a aratat ingrijorat de deprecierea accentuata a multor monede nationale din estul Europei, in contextul in care investitorii cu aversiune la risc se retrag din regiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri