Ministrii de finante din G20, cele mai industrializate 20 de state, se vor intruni vineri la Washington pentru discutarea unor noi masuri de temperare a crizei economice, dupa summitul de la inceptului lunii aprilie, la care au participat si sefii statelor sau guvernelor.
Reuniunea va fi precedata de o intrunire intre ministrii economiei si finantelor si presedintii bancilor centrale ai statelor din Grupul celor sapte (G7), cele mai bogate sapte tari, o intalnire traditionala inaintea celor ale Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale, care vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani, tot la Washington, potrivit NewsIn.

Intr-un discurs sustinut miercuri, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, nu a facut referiri la G7, forumul care reuneste cele mai dezvoltate state din lume, si anume Germania, Italia, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia.

In schimb, acesta a vorbit de mai multe ori despre G20, noua structura care include G7, Uniunea Europeana (UE), dar si Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia.

In cadrul ultimei intruniri G7 de la Washington, din octombrie, Statele Unite au evitat sa ofere sfaturi in ceea ce priveste o buna guvernare economica, asemenea actiunilor din trecut.

"Noi, Statele Unite, suntem in mare parte responsabili de ceea ce s-a intamplat", iar globalizarea nu a temperat criza, a declarat Geithner (foto).

"Restul lumii are nevoie ca economia si sistemul financiar al Statelor Unite sa revina la normal, in timp ce noi avem nevoie ca restul economiilor sa se stabilizeze, daca vrem prosperitate la nivel national", a mai spus Geithner, cerand o crestere a cooperarii internationale.

Miercuri, FMI a raportat estimarile privind performantele economice din 2009 si 2010, aratand ca cel mai plauzibil scenariu indica o scadere a produsului intern brut la nivel mondial cu 1,3% anul acesta, pentru ca mai apoi sa creasca cu 1,9% anul viitor.

Potrivit lui Geithner, reuniunea de vineri ofera "o ocazie pentru continuarea angajamentelor luate in cadrul intrunirii G20 de la Londra".

Liderii statelor membre, care genereaza 87% din bogatia globala, s-au obligat sa cooperare indeaproape pentru revenirea cresterii economice si reformarea institutiilor financiare.

Oficialul american a mai spus miercuri ca va insita in fata partenerilor sai pentru continuarea programelor de sustinere a economiei. Pericolul cel mai mare, in opinia lui Geithner, este ca guvernele sa relaxeze eforturile prea devreme.

Intrunirea dintre G7 si G20 ar trebui sa permita avansarea reformelor de reglementare, desi mai mult la nivel national, decat international.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri