Rusia si Bulgaria parafeaza marti documentele privind gazoductul South Stream si peste doua saptamani "vor semna documentul”, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, la conferinta de presa organizata la finalul intrevederii cu premierul bulgar, potrivit RIA Novosti.
"Astazi va fi parafat acest document si, in decurs de doua saptamani, va fi semnat. Rusia si Bulgaria nu au niciun fel de dezacorduri”, a spus Putin, citat de NewsIn.

La cererea Bulgariei, Rusia va reexamina problema acordarii unui credit in valoare de cateva miliarde de euro pentru construirea centralei de la Belene, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.

"Premierul bulgar ne-a rugat sa reexaminam aceasta chestiune, este vorba de cateva miliarde de euro, o vom examina si cred ca vom rezolva problema”, a spus Putin. El a reamintit ca anul trecut Rusia a prevazut aceste resurse in bugetul sau, dar partea bulgara a refuzat ulterior creditul.

Rusia va respecta ferm angajamentele privind pomparea gazului prin conducta South Stream, a mai declarat Vladimir Putin la conferinta de presa organizata la finalul intrevederii cu premierul bulgar, potrivit Interfax. "Va fi semnat un acord pana in anul 2030, care prevede volumul de pompare a gazului, aceste conditii vor fi respectate”, a declarat Putin.

Bulgaria nu intentioneaza sa reduca cantitatile de gaz achititionate in Rusia, a declarat premierul bulgar Serghei Stanisev, potrivit RIA Novosti. "Potrivit acordului pentru perioada 2006-2030 este prevazuta cantitatea de 17 miliarde de metri cubi pe an. Nimeni nu intentioneaza sa renunte la cantitatile contractate”, a spus Stanisev.

Posibila majorare a cantitatilor de gaz constituie obiectul unor negocieri separate, a adaugat el.
South Stream ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se vor forma doua conducte - nord-vest spre Austria si sudica, spre Grecia si Italia. Proiectul este in concurenta cu Nabucco, un proiect european de gazoduct ce vizeaza livrarea de gaz Europei ocolind Rusia.

Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a avertizat Gazpromul sa nu se amestece in afacerile interne ale Bulgariei, dupa ce grupul rus a anuntat ca va semna contracte direct cu consumatorii de gaz, fara intermedierea Bulgargazului, a informat duminica ziarul Standart.

"Daca Gazprom are motive pentru a evita sa lucreze cu Bulgargaz, sa spuna deschis", a declarat presedintele bulgar. El a subliniat ca pastreaza legatura cu Guvernul rus si ca daca acesta are unele pretentii, vor fi discutate. El a refuzat, insa, sa comenteze dorintelor unor companii.

"Contractul pentru constructia gazoductului South Stream ar trebui semnat cat mai curand posibil", a mai spus presedintele, precizand ca cel mai bine ar fi daca acest lucru s-ar intampla in timpul mandatul guvernului actual.

Presedintele Parvanov a afirmat ca, in timpul vizitei la Sofia a fostului presedinte rus Vladimir Putin, actual premier, cele doua parti au negociat ca South Stream sa cuprinda conducte paralele cu cele existente deja pe teritoriul bulgar. "Asa ca reteaua noastra va avea acelasi proprietar", a spus el.

Putin si-a anulat participarea la summitul de la Sofia in ultimul moment, cand s-a aflat ca acordul pentru realizarea tronsonului bulgar, de 700 de kilometri, al gazoductului South Stream nu poate fi semnat. Sofia vrea sa isi mentina drepturile de proprietate asupra conductelor sale existente si cere plata unor drepturi de tranzit pentru eventuala trecere a unei parti din gazul transportat de South Stream prin reteaua sa. Bulgaria cere si ca Rusia sa garanteze cantitatile de gaz care vor tranzita prin noul gazoduct prevazut in cadrul proiectului South Stream, pentru ca acesta sa fie rentabil in decurs de 15 ani.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri