Guvernul socialist spaniol, confruntat cu o crestere agresiva a somajului, ia in calcul introducerea unui venit minim sub forma unui ajutor lunar de 400 euro, pentru cei care si-au pierdut slujbele si care nu mai primesc indemnizatii.
Ministerul spaniol al muncii a refuzat sa comenteze stirea. Rata somajului a urcat la 17,36% in primul trimestru, afectand mai mult de patru milioane de persoane, conform institutului spaniol de statistica. Ministerul muncii estimeaza ca circa 300.000 de persoane nu primesc ajutor de somaj, din cele luate in evidenta, anunta cotidianul El Pais, citat de NewsIn.

Ziarul spaniol mai scrie ca cei 400 de euro vor fi acordati doar daca beneficiarul urmeaza cursuri de recalificare profesionala.

In Spania exista la ora actuala un sistem similar prin care se acorda 422 euro pe luna, insa beneficiarii trebuie sa aiba sub 45 de ani. Salariul
minim din Spania este cu putin peste 600 de euro/luna.

Economia spaniola a fost grav afectata de criza iar guvernul estimeaza ca deficitul public se va situa la 9,5% din PIB in 2009. Anul viitor, acesta ar trebui sa se tempereze la 7,9% din PIB, peste limita de 3% fixata prin pactul eruopean de stabilitate.

Numarul cererilor pentru ajutor de somaj a scazut in mai, in Spania, pentru pentru prima data in ultimele 14 luni, dupa ce planul guvernului pentru locuri de munca temporare si angajarile sezoniere a temperat cea mai rapida rata de crestere a somajului din Uniunea Europeana (UE).

Numarul somerilor a scazut cu 24.271 persoane in mai, in contextul in care un plan de 8 miliarde euro implementat de guvern a creat mii de locuri de munca pe termen scurt, in sectorul constructiilor, au aratat datele publicate marti de ministerul muncii.

Numarul romanilor luati in evidenta primariilor spaniole este de circa 750.000. Dintre acestia, la 1 aprilie 2009 erau inregistrati 70.912 someri, respectiv 44.797 barbati si 26.115 femei.

Romania ocupa locul I ca tara receptoare a economiilor transferate de cetatenii straini care lucreaza in Spania.

Astfel, in 2008 romanii din Spania au trimis in Romania 325,5 milioane euro (fata de 302,9 milioane euro in 2007), reprezentand 0,26 din produsul intern brut (PIB) al Romaniei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri