Conservatorii se intorc la guvernare in Marea Britanie, dupa 13 ani. Acestia vor forma un executiv de coalitie cu liberal-democratii.
Liderul conservator David Cameron a fost confirmat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii in functia de prim ministru dupa ce liderul laburist, Gordon Brown, si-a dat demisia.

Cameron a anuntat imediat ca va face guvern de coalitie cu liberal-democratii. Astfel, Nick Clegg, liderul carismatic al liberal-democratilor britanici, va fi vicepremier, in timp ce conservatorul William Hague va fi seful diplomatiei, informeaza BBC, citat de NewsIn.

Coalitie istorica

Noul premier a inceput deja munca pentru formarea primului sau cabinet, conservatorul George Osborne urmand sa fie ministru de finate, Liam Fox secretar al apararii, iar Andrew Lansley ministru al sanatatii, potrivit 9AM.

Liderul conservator si-a luat angajamentul sa treaca peste diferendele dintre partide, in timp ce Clegg le-a cerut liberal-democratilor care au indoieli sa aiba incredere in noul guvern.

Aceasta este pentru prima data in istorie cand conservatorii si liberal-democratii au incheiat un acord pentru impartirea puterii.

Conservatorii au castigat cele mai multe mandate in alegerile generale de saptamana trecuta, dar nu suficiente pentru a obtine majoritatea absoluta in Camera Comunelor. Dupa mai multe zile de discutii intre conservatori si liberal-democrati, dar si intre liberal-democrati si laburisti, pentru formarea unui guvern, partile au ajuns la un acord ce a dus la demisia premierului laburist Gordon Brown.

Ce contine programul noului guvern?

Surse conservatoare au prezentat si o serie de detalii despre programul noului guvern, care va include o "accelerare semnificativa" a eforturilor pentru a reduce deficitul bugetar, printre care o reducere a cheltuielilor cu sase miliarde de lire sterline anul acesta. Un buget de urgenta ar urma sa fie prezentat in 50 de zile.

Liberal-democratii au fost de acord sa renunte la planurile privind introducerea unei "taxe de vila" pentru proprietatile care costa mai mult de doua milioane de lire sterline, iar conservatorii nu vor mai pleda pentru ridicarea pragului de impozitare a mostenirii la un milion de lire.

Noua administratie va respinge planurile laburiste de a spori cotizatiile sociale si va ridica pragul veniturilor considerate mici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri