Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a fost in trimestrul al doilea mai mic decat cel al Chinei, potrivit datelor oficiale, care incurajeaza asteptarile ca economia chineza o va depasi in acest an pe cea nipona, transmite Reuters.
PIB-ul Japoniei neajustat a totalizat in trimestrul doi 1.288,3 miliarde de dolari, valoare nominala in moneda americana, in timp ce productia Chinei a valorat 1.336,9 miliarde de dolari, potrivit estimarilor oficiale japoneze, scrie Mediafax.

Un oficial nipon a declarat insa ca o comparatie directa, simpla intre cele doua economii ar fi eronata, in primul rand pentru ca Beijingul nu ofera si date ajustate sezonier.

"Ar fi corect si cinstit sa comparam cifrele pentru intregul an. Ar fi foarte gresit sa comparam pur si simplu cifrele trimestriale", a aratat acesta.
In primele sase luni ale acestui an, PIB-ul Japoniei fara ajustari sezoniere a totalizat 2.587,1 miliarde de dolari, depasind valoarea de 2.532,5 inregistrata in China.

"Ne asteptam de multi ani ca economia chineza sa creasca intr-un ritm accelerat si sa devina practic mai mare decat cea a Japoniei, deci nu putem vorbi despre o surpriza. Problema reala este daca aceasta evolutie va declansa schimbari de politica economica si monetara in Japonia", a declarat economistul-sef al Morgan Stanley MUFG Securities Tokyo, Robert Feldman.

Analistul a adaugat insa ca, pe termen scurt, tensiunile politice se vor dovedi mai importante pentru primul ministru si guvern.

PIB-ul nominal al Chinei a fost de 34.050,7 miliarde yuani (5.013 miliarde dolari) in 2009, fata de 474.303 miliarde yeni (5.503 miliarde de dolari) in Japonia, potrivit datelor celor doua guverne.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri