Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, a precizat, luni, ca Directia a fost desemnata de instanta sa identifice si sa indisponibilizeze conturi si imobile pentru recupereare prejudiciului din dosarul ICA, insa de executarea silita se va ocupa statul, prin Ministerul Finantelor Publice, Antena 3 nefiind parte in cauza.

Seful DNA a precizat ca in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare exista o hotarare judecatoreasca definitiva care are putere de lege, si, ca orice lege, are putere executorie. In acest context, Kovesi a spus ca neaga categoric afirmatia ca Antena 3 este confiscata de DNA sau de orice alta institutie a statului, intrucat Antena 3 nu a avut nicio calitate in acest proces, in care au fost condamnate definitiv mai multe persoane, printre care si Dan Voiculescu, informeaza Mediafax.

Codruta Kovesi a subliniat ca jurnalistii de la Antena 3 nu au fost implicati in dosarul ICA si nu s-a dispus de catre instanta, prin decizia definitiva, confiscarea unor bunuri de la acestia, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 60 de milioane de euro. Seful DNA a precizat ca hotararea de condamnare nu are legatura cu libertatea presei.

Libertatea presei nu o garanteaza premierul sau orice alta persoana, ci legea.

"Libertatea presei nu o garanteaza premierul sau orice alta persoana, ci legea", a mai spus Kovesi. Procurorul sef al DNA a adaugat ca prin decizia definitiva a instantei, s-a pus sechestru pe mai multe imobile si conturi, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar toate bunurile care vor fi identificate, pana la concurenta sumei stabilite, trec in proprietatea statului.

DNA identifica, MFP executa

Kovesi a subliniat ca, asa cum se arata foarte clar in decizia definitiva a instantei, DNA a fost desemnata nu ca organ de executare, ci de identificare a acestor bunuri si de indisponibilizare a lor. Mai departe, DNA va comunica institutiilor care au atributii de executare, in speta Ministerului Finantelor, ce bunuri au fost identificate. De asemenea, DNA va urmari modul in care s-a realizat procedura de executare, iar cand constata ca a fost recuperat prejudiciul asa cum a hotarat instanta, activitata Directiei in acest caz inceteaza.

Kovesi a reafirmat ca postul de televiziune Antena 3 nu are calitate in acest dosar, fiind doar chirias intr-o cladire a unei societati comerciale in cazul careia instanta a dispus confiscarea. Dupa ce cladirea trece in proprietatea statului, in urma executarii silite, de care se obicei se ocupa Ministerul Finantelor, de obicei prin ANAF, se va stabili ce se intampla mai departe cu cladirea, daca ea va fi vanduta la licitatie. Kovesi a precizat ca nu este treaba DNA daca, mai departe, contractul de inchiriere a cladirii incheiat cu Antena 3 va fi sau nu prelungit de noul proprietar al imobilului.

Seful DNA a mai spus ca Dan Voiculescu a fost audiat in dosare de santaj si acesta a spus ca nu are nicio calitate in postul de televiziune Antena 3 si nici cu politica editoriala a acestuia. Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, vineri, in dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, si Sorin Pantis, fost ministru, la sapte ani de inchisoare.

Recuperarea banilor - confiscare si sechestru asigurator pentru mai multe bunuri

In acelasi dosar, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a primit sase ani de inchisoare. Tot la sase ani de inchisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Curtea de Apel a mai decis ca sediul posturilor Antena si cel al grupului de firme Grivco sa fie confiscate. Totodata, magistratii de la CAB au decis sa ii confiste lui Dan Voiculescu si penthouse-ul din Soseaua Kisseleff, cu o valoare estimata de 250.000 de euro.

De asemenea, i se confisca lui Voiculescu suma de 3.515.756,4 dolari plus TVA aferent, ce reprezinta chiria pe care a incasat-o in baza contractului de inchiriere a spatiului Grivco de catre Romtelecom. Pentru recuperarea acestei sume, instanta a dispus confiscarea bunurilor mobile si imobile si a banilor din conturile firmelor la care Voiculescu figureaza ca imputernicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate in tara sau in strainatate.
Instanta a mai dispus, in cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are in conturi pana la concurenta sumei de 15.000.000 de lei, la BRD, si pana la concurenta sumei de 5.000.000 de lei, la RBS Bank.
Cameliei Voiculescu ii va fi confiscata suma de 2.984.358,3 lei reprezentand contravaloarea a 9.947.861 actiuni detinute la ICA, donate de Voiculescu, iar Corinei Voiculescu, suma de 2.984.358,6 lei, reprezentand contravaloarea a 9.947.862 de actiuni detinute la ICA, ce i-au fost donate tot de taal sau.

Totodata, de la Camelia si Corina Voiculescu se confisca sumele donate de Dan Voiculescu in urma inchirierii spatiului Grivco catre Romtelecom. De asemenea, judecatorii au dispus confiscarea mai multor imobile apatinand celorlalti inculpati. Seful DNA impreuna cu ANAF si alte institutii competente urmeaza sa stabileasca modul concret in care vor fi recuperate aceste sume. Astfel cele doua institutii vor puta colabora cu: Biroul pentru prevenirea criminalitatii din cadrul Ministerului Justitiei, Oficiul National al Registrului Comertului, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Autoritatea Nationala a Vamilor, BNR, Politia Romana, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au mai dispus si sesizarea Biroului pentru prevenirea criminalitatii si de cooperare cu oficiile de recuperare a creantelor din statele membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justitiei. Aceasta institutie trebuie sa faca verificari pentru identificarea bunurilor mobile si imobile ale lui Dan Voiculescu si a fiicelor sale, inclusiv a conturilor societatilor comerciale la care acestia figureaza ca imputerniciti, beneficiari reali, asociati, directori sau administratori, situate in tara sau in strainatate.

Odata cu cererea adresata de reprezentatii biroului indreptata catre Reteaua Interagentii Camden de Recuperare a Creantelor (CARIN) se va specifica ca este necesara si identificarea conturilor deschise pe numele unor persoane fizicesau juridice care cei trei sunt imputerniciti, beneficiari reali, asociati, directori sau administratori, identificarea rulajului conturilor mentionate in anexa in vederea stabilirii beneficiarilor reali. Potrivit procedurii, Biroul va informa de indata Curtea de Apel Bucuresti in legatura cu rezultatele verificarilor. Dupa identificarea bunurilor, Curtea de Apel Bucuresti va completa, dupa caz, un certificat de indisponibilizare privind executarea in Uniunea Europeana a ordinelor de inghetare a bunurilor sau a probelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri