Dupa atentatul de la World Trade Center, recesiunea a lovit din plin casele producatoare de lux. Cei care nu aveau conturile bine aprovizionate la acel moment s-au vazut rapid inghititi de marile companii. Altii au tras obloanele si au disparut. Dupa patru ani, piata de lux revine spectaculos si nu da semne ca s-ar opri din crestere in urmatorii trei ani.

Cele mai multe concerne furnizoare de lux au facut deja publice rezultatele definitive ale activitatii lor din 2005. Surpriza nu a venit atat din faptul ca anul trecut a adus o crestere semnificativa pentru cei mai multi jucatori de pe piata, cat din identificarea motorului: noua dinamica a luxului este dictata aproape integral de China, India, Rusia si tarile din Orientul Indepartat.

Evolutie de referinta

La sfarsitul lunii februarie, CPP Management Consultants, singura firma de consultanta in domeniul luxului din Europa Centrala si de Est, a centralizat atat informatiile transmise de companii, cat si analizele expertilor internationali din domeniu. Rezultatul este deosebit de promitator: o ridicare constanta a pietei, cu salturi ale profiturilor de minimum 10% pe an, cel putin pana in 2008.

Cea mai semnificativa evolutie din 2005 poate fi considerata cea a megalitului LVMH. Cu venituri anu-ale care n-au crescut decat cu 11% (de la 12,4 la 13,9 miliarde euro), la o rata de schimb constanta, profitul grupului ar fi atins incredibila rata de 22%, miscarile pietei reducand, in cele din urma, procentul la 16, chiar in conditiile in care magazinul Samaritaine a fost inchis din motive de siguranta. Reprezentantii grupului spun ca, in cazul in care Samaritaine functiona la cote normale, profitul ar fi putut atinge chiar si 32%. Eficienta LVMH s-a simtit in toate ariile de activitate: niciuna dintre diviziile Louis Vuitton Moet Hennessy nu a inregistrat pierderi. Brandurile puternice s-au consolidat, cele nou-venite au castigat increderea consumatorilor.

Din punctul de vedere al Diviziei de Vinuri si Spirtoase, anul a fost exceptional, culminand cu achizitionarea marelui producator de whisky Glemorangie. Chiar si dupa aceasta tranzactie, ale carei detalii nu au fost inca date publicitatii, veniturile diviziei au crescut cu 7%, de la 813 la 868 de milioane de euro. Cele mai importante marci responsabile de aceasta evolutie au fost Mot & Chandon, in Europa si Japonia, si Veuve Clicquot, Krug si Dom Prignon, pe piata americana. Bauturile din aria de competenta Hennessy au dat lovitura in SUA, Rusia si China.

Explozia bijuteriilor

Ca si la alte case, segmentul de ceasuri si bijuterii al LVMH a evoluat exploziv, de la 7 la 38 de milioane de euro. Un pas important a fost facut de mereu ascendenta companie TAG Heuer: trei noi modele - Aquaracer, Link si Carrera -, la care s-au adaugat modelele pentru golf cu semnatura lui Tiger Woods, s-au dovedit a fi o adevarata fabrica de bani. In acelasi timp, recent-revenitul Zenith a lansat Starissime, primul Tourbillon dedicat femeilor, iar Dior, cu linia Christal, si Chaumet, s-au impus ca lideri in Europa si Asia, atat in domeniul ceasurilor, cat si cu noile colectii de bijuterii.

Cresterea venitului in grup continua si la inceputul lui 2006, cu diferente procentuale mai mari de 10% fata de perioada similara a lui 2005. Atacand puternic si datoriile istorice ale grupului, acumulate in ultimele doua perioade de recesiune a pietei luxului, grupul a atins un nou echilibru financiar, fapt ce-i va permite ca, la adunarea generala a actionarilor (11 mai 2006), sa plateasca dividende cu 21% mai mari fata de anul trecut (1,15 euro per actiune, in conditiile in care deja s-au mai platit, intermediar, 0,25 euro per actiune, la inceputul lunii decembrie).

China iubeste sampania si diamantele

Liderul pietei mondiale de lux va deveni, in urmatorii ani, China, unde se estimeaza ca 250 de milioane de oameni vor ajunge sa cheltuiasca, anual, o parte din venituri pentru a achizitiona produse premium si super-
premium.

In 2002, regiunea Champagne batea toate recordurile, vanzand 327 de milioane de sticle de sampanie, dintre care doar 16.000 pe piata chineza. Anul trecut, cantitatea crescuse de peste 20 de ori: 335.000 de sticle, in conditiile in care concurenta din partea SUA si a Australiei a fost neiertatoare, arata studiul CPP. Chiar daca cifra pare mica fata de productie, perspectivele pietei sunt mai mult decat promitatoare. Cand un grup precum LVMH ajunge sa desfaca pe piata chineza aproape 20% din totalul afacerilor, usile pot fi considerate deschise pentru toti furnizorii de stralucire.

China mai inghite tot 20% din cifra de afaceri a grupului Swatch (Rado, Longines si Omega). Alaturi de Rusia si India, zona mai consuma si 15% din produsele lansate de Ermenegildo Zegna si 10% din afacerile Bvlgari.

Cresteri fara opriri

Un raport Merrill Lynch, citat de CPP, arata ca piata luxului va ajunge, in 2006, la un nou maxim istoric, de 170 de miliarde dolari, fata de 166 in 2005 si putin peste fostul maxim istoric, de 169 de miliarde, inregistrat inainte de atentatele de la 11 septembrie.

Chiar daca zonele emergente fac din ce in ce mai evidenta dovada unei capacitati enorme de asimilare a produselor de lux, topul consumatorilor ramane acelasi: 26% din produse sunt cumparate de japonezi, 25% de americani si doar 23% de europeni. Insa problemele legate de taxe si impozite rastoarna balanta in favoarea europenilor cand vine vorba despre vanzari: 40% din produsele de lux sunt cumparate din Europa, 24% din SUA si doar 18% din Japonia.

Acelasi studiu Merrill Lynch a incercat si sa defineasca orientarea clientilor din aceasta piata, constatand, in cele din urma, ca segmentul modei de lux ramane in continuare pe primul loc, cu peste 25% din vanzari, desi este concurat indeaproape de incadrarea la aceeasi categorie a parfumurilor si produselor cosmetice, cu cate 12%, acumuland astfel al doilea sfert din piata. Pielaria si accesoriile din piele au revenit puternic in ultimii ani, urcand pana la 17% din volumul pietei de lux. Cele mai noi tendinte insa crediteaza ca viitoare arii de dezvoltare exploziva moda masculina si segmentul de ceasuri si bijuterii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri