“Haideti, haideti, intrati la noi, mancare buna, bere rece, vin… Intrati, intrati! La noi nu se fumeaza!”, spune, razand binedispus un barman, in fata unui pub din centrul vechi. Ma plimb pe stradute si observ ca aproape toate localurile si-au pus semnul universal “tigara taiata” pe usi si, mai mult, unele au plasat incalzitoare in fata.

Trag cu ochiul inauntru – nimeni nu fumeaza. Intru in Oktoberfest – inainte, ieseam relativ repede, alungat de mirosul intepator si innecacios de tigara. Acum parca totul e mai vizibil, se respira (mult) mai usor si oamenii sunt in acelasi numar. In Curtea Berarilor, aceeasi poveste.

“Multi dintre noi am inceput pregatirile inca de ieri (n.r.- miercuri), am fost instruiti sa nu lasam nicio tigara aprinsa”, spune convins, un barman.

(unele localuri au locuri spatioase pentru fumatori, altele doar o mica masuta cu doua scrumiere)

Este amuzant sa observi cat de diferite sunt zonele pentru fumatori din fata barurilor. Unele mari, cu multe mese, caldura; altele, doar doua scrumiere si o masuta de lemn. Deasupra, pe o foaie A4, printat, scrie apasat – “Loc pentru fumatori”.

Pentru o zi de joi seara, multa lume in centru. Multa lume si in baruri.

Am traversat Dambovita, spre Mitropolie si, apoi pe stradute, ajung la Club Fabrica. Eram curios daca, iesind din Centrul Vechi, legea va fi respectata, la fel, total. Intru in club – multa lume, nicio urma de fum. Inspir aer in piept, expir cu usurinta. Zambesc fara sa-mi dau seama.

(Frig rau, dar terasele au inceput deja sa rasara - mai putini oameni "la fumat" decat inauntru, insa)

Seara, concert. “Hai ca macar aici, cineva, undeva, intr-un colt, va aprinde o tigara!”. Fum a fost, adevarat. Insa fum artificial, “ca la spectacole”.

“Am auzit pe unii ca o sa inunde scenele cu mai mult fuma artificial, de-asta, asa, nu stiu daca noi o sa facem asta. Lasa omu` sa vada formatia!”, imi spune o persoana din staff-ul localului.Mai mult, vorbind cu fumatorii iesiti afara, toti spun ca fumeaza mult mai putin - deja. "De obicei, bag 10-15 tigari pe seara, acum sunt la a treia si va fi ultima", spune unul dintre fumatori.

Cum va fi influentata industria tigarilor, ramane de vazut. Cel mai probabil va creste pretul pe pachet, treptat. Dupa seara de ieri insa, ma astept ca HoRoCa sa nu fie afectata de interzicerea fumatului in locuri publice. Un alt efect observat rapid este faptul ca au inceput deja sa intre in localuri parinti cu copii foarte mici - fara a dori sa ofer sfaturi pe aceasta tema, pare ciudat ca intr-un local foarte zgomotos, la ore tarzii, sa intri cu copii de 2-3 ani.

Plec acasa, intru pe usa si, din reflex, dau sa imi duc hainele pe balcon. Ma opresc in drum, miros maneca si pun geaca, frumos, in cuier.

Dorm linistit, ma simt mai curat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri