Istoria producerii whisky-ului este in stransa legatura cu istoria scotienilor. Desi nu exista o data certa a momentului in care whisky-ul s-a produs pentru prima data, istoricii afirma ca, inca din antichitate, celtii practicau distilarea acestei bauturi, numind-o Uisge beatha Apa vietii. De-a lungul anilor, perfectionandu-si aceasta arta, scotienii s-au afirmat printre liderii mondiali in materie de producere a whisky-ului.
Documentele atesta faptul ca distilarea era o procedura cunoscuta si intalnita inca din 1494 8 boluri de malt fiind suficiente pentru a produce 1500 de sticle, ceea ce demonstreaza faptul ca exista inca de-atunci o forma clara de productie de masa.

Totusi, datorita cunostintelor tehnice deficitare si instrumentelor precare, rezultatele distilarii erau destul de rar aceleasi. Cateodata produsul final era prea slab, cateodata era prea puternic, iar cateodata avea chiar o influenta daunatoare asupra sanatatii consumatorilor, putand cauza nu numai banalele dureri de cap, dar chiar si orbirea acestora. In secolele al XVI-lea si al XVII-lea procesul distilarii a fost perfectionat, ajungandu-se la varianta care se utilizeaza si in ziua de astazi.

In secolul al XVI-lea, whisky-ul a devenit extrem de popular printre scotieni. La inceputul secolului al XVII-lea, popularitatea in crestere a whisky-ului a determinat Parlamentul scotian sa introduca taxe atat pe malt, cat si pe produsul final, acestea fortand producatorii care nu isi puteau perminte sa plateasca taxele sa isi continue activitatea in secret incepe deci perioada misterioasa a producerii ilicite a whisky-ului.

Pentru a impiedica continuarea activitatii ilegale a acestor producatori, consiliul a angajat colectori de taxe. Acestia ii cautau pe cei care produceau in secret whisky si care nu plateau impozitele obligatorii si deseori interveneau conflicte. Nu mult dupa aceasta, contrabanda cu whisky a avansat mult, fiind folosite toate tehnicile posibile pentru a ascunde producerea acestei bauturi si pentru a o transporta in secret. S-a dezvoltat chiar si o retea informationala pentru a-i avertiza pe oameni de apropierea colectorilor. Contrabanda a durat aproximativ 150 de ani.

De-abia in 1823 Ducele de Gordon a propus Camerei Lorzilor ca Guvernul sa legalizeze producerea whisky-ului, pentru a obtine mai mult profit. Astfel, a fost introdusa o noua lege, care a stabilit ca producatorii acestei bauturi sa plateasca o taxa fixa pentru licenta de numai 10 lire sterline pentru fiecare galon de whisky. Aproape instantaneu contrabanda a incetat, iar pana in ziua de astazi whisky-ul scotian a avut si are fani in intreaga lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri