Chiar daca preturile iahturilor de lux sunt impresionante, cheltuielile proprietarilor lor nu se opresc aici. Asadar, la costurile anuale de intretinere, care se ridica pana la 20% din valoarea iahtului, se adauga si taxele de ancorare in porturi, care pot ajunge pana la 2.900 euro pe noapte, in Portofino din Italia, scrie Financial News. Care este insa topul iahturilor cu cele mai mari tarife pentru gazduire.
Statiunile italiene Porto Cervo, Portofino si Capri se afla in topul celor mai scumpe locuri din lume in ceea ce priveste tarifele de ancorare in port, cu sume ce ajung pana la 2.900 de euro pe noapte.

Preturile pot varia in perioadele de varf, mai ales in faimoasele porturi din sudul Frantei, Monaco, St Tropez si Cannes.

Andrea Pezzini, manager general la compania de intretinere a iahturilor Floating Lifes, spune ca intelegerile secrete sunt frecvente, asa ca ajuta sa cunosti pe cineva in port. De asemenea, el declara ca un client a platit 15.000 de euro pentru o noapte petrecuta in portul din Monaco, in timpul Grand Prix-ului de Formula 1 de anul trecut.

*Preturile sunt valabile pentru iahturi de 70 de metri.

#1 Capri, Italia

Tarif mediu/noapte: 2.900 euro

Number de locuri/iahturi mari: 10

Pret mediu/proprietate privata/metru patrat: 11.688 euro

Perioada de varf: Saptamana The Rolex Capri Sailing, in mai

Cel mai scump port de iahturi din lume este recunoscut ca fiind una dintre cele mai exclusiviste destinatii la Marea Mediterana, chiar daca mica statiune muntoasa Captri nu poate oferi spatiu decat pentru 10 iahturi de 70 de metri. Locurile trebuie rezervate cu cateva luni inainte si nu pot fi cumparate sau inchiriate pentru perioade foarte lungi de timp.

Celebritati precum Tom Cruise, Harrison Ford, Julia Roberts si Keanu Reeves vin pe insula in fiecare an.

#2 Porto Cervo, Sardinia, Italia

Tarif mediu/noapte: 2.500 euro

Number de locuri/iahturi mari: 60

Pret mediu/proprietate privata/metru patrat: 9.500 euro

Perioada de varf: Deluxe Fair, in iunie, si Maxi Yacht Rolex Cup regatta, in septembrie

Porto Cervo este situat pe Coasta Smeralda si a fost fondat in anii `60 de catre Aga Khan, cu scopul de a-i atrage pe cei mai bogati proprietari de iahturi. In timpul verii, oraselul-port este vizitat de catre cei mai cunoscuti italieni, dar si de vedete internationale precum Kate Moss, Tara Reid, Christian Slater si Denzel Washington.

Un loc de ancorare la Yacht Club Costa Smerelda, poate ajunge la un tarif de 2.500 de euro pe noapte, chiar daca preturile au scazut usor anul trecut. Un tarif de inchiriere pe an pentru o barca de 40 de metri ajunge la aproximativ 115.000 de euro.

#3 Portofino, Liguria, Italy

Tarif mediu/noapte: 2.350 euro

Numar de locuri/iahturi mari: 6

Pret mediu/proprietate privata/metru patrat: 17.650 euro

Perioada de varf: Trofeul Portofino Rolex, in mai

Portofino este unul dintre cele mai discrete porturi dintre cele prezentate in acest top. Initial un mic oras de pescari, Portofino a devenit locul preferat de relaxare al oamenilor bogati din Europa, printre care se numara regi si vedete de film.

Din cauza numarului mic de locuri de gazduire, cei care vor sa rezerve un spatiu pentru un iaht de mari dimensiuni sunt sfatuiti sa sune cu cateva luni in avans.

#4 Ibiza Magna, Ibiza

Tarif mediu/noapte: 2.300 euro

Number de locuri/iahturi mari: 12

Pret mediu/proprietate privata/metru patrat: 8.000 euro

Perioada de varf: Petrecerile din luna septembrie

Considerat ca fiind unul dintre cele mai exclusiviste porturi de iahturi din lume, Ibiza Magna reprezinta o atractie pentru cei tineri si bogati.
Situat in apropierea celui mai cunoscut cazino de pe insula, renumit pentru preturile "extravagante" ale bauturilor si petrecerile ce tin mai mult de 48 de ore, Ibiza Magna nu e pentru oricine. In mijlocul sezonului, portul poate deveni foarte aglomerat, iar preturile cresc.

#5 St Tropez, Cote d’Azur, France

Tarif mediu/noapte: 1.300 euro

Number de locuri/iahturi mari: 30

Pret mediu/proprietate privata/metru patrat: 13.500 euro

Perioada de varf: International Polo Cup, iulie; Giraglia Rolex Cup, iunie

St Tropez, locul de intalnire al milionarilor si fotomodelelor a fost facut celebru de Brigitte Bardot in anii `50 si a devenit de atunci locul preferat de intalnire a celor instariti. Pozitia sa pe Riviera Franceza nu are rival. Chiar daca milionarii isi aliniaza aici iahturile pentru a fi vazuti, orasul pastreaza inca un aer de mic sat francez, cu strazi inguste, ticsite de magazine mici si patiserii.

Cititi aici care sunt celelalte cinci porturi care completeaza topul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri