Derivat din latina, a delega inseamna a trimite de la. Cand delegi, trimiti munca de la tine catre altcineva. Delegarea eficienta nu numai ca iti va da mai mult timp pentru a lucra la oportunitatile importante, dar ii vei ajuta de asemenea pe altii din echipa ta sa invete tehnici noi. Delegarea ajuta oamenii sa creasca intr-o organizatie si asta te va ajuta la randu-ti sa urci in ierarhie. Iti asigura mai mult timp si te vei putea dedica proiectelor cu prioritati mai mari.
Iata cateva sfaturi sumare care te vor ajuta sa intelegi intregul sistem si sa iti imbunatatesti abilitatile de delgare:

- Deleaga module si activitati intregi sau parti ale acestora, mai degraba decat cerinte sau activitati simple, de rutina. Nu evita insa sa delegi ceva deoarece nu poti da cuiva intregul proiect. Lasa persoana sa inceapa cu o parte mica, si apoi dupa ce invata facand-o pe aceasta, vor accepta parti mai mari si arii mai mari de responsabilitate.

- Defineste clar rezultatul necesar si apoi lasa indivizii sa isi foloseasca creativitatea in ceea ce priveste drumul catre acel rezultat. Defineste clar limitele autoritatii care se potrivesc activitatii delegate. Poate persoana angaja alti oameni pentru a lucra impreuna ? Exista constrangeri pentru cheltuieli ? Standardele clare de performanta vor ajuta persoana sa stie cand el sau ea face exact ce trebuie.

- Afla care sunt talentele si interesele oamenilor tai si vei fi capabil sa delegi mai inteligent si eficient.

- Nu subestima niciodata potentialul unei persoane. Deleaga un pic mai mult decat tu crezi ca persoana este in stare sa se descurce. Asteapta-te sa reuseasca, si vei vei fii de mai multe ori surprins placut decat neplacut.

- O persoana va fi mult mai entuziasmata despre un proiect daca ea este cea care a avut ideea modalitatii de realizare a acestuia, decat daca seful ii spune cum sa il faca.

- Delegarea nu consta in alocarea unor sarcini. Ceri unei persoane sa isi asume responsabilitatea pentru un proiect, iar aceasta are dreptul sa spuna nu.

- Gaseste o procedura de monitorizare sau masurare care te va tine informat despre progresul acestui proiect deoarece in final tot tu esti responsabil pentru el si trebuie sa stii ca progreseaza asa cum ar trebui. Cu alte cuvinte - daca nu il poti masura, nu il delega.

- Delegarea inseamna asumarea riscului ca celalalt va putea gresi. Oamenii insa invata din greseli si vor fi in stare ca urmatoarea data sa o faca mai bine. Gandeste-te la un moment in care ti s-a delegat un proiect si ai gresit, invatand o lectie valoroasa.

- Mentine-te deschis ideilor noi si felurilor de a face lucrurile. Poate exista o modalitate mai buna dacat cea intreprinsa anterior.

- Nu prelua nimic asupra ta doar pentru ca il poti face mai bine sau mai repede. Ajuta-i pe ceilalti sa il faca mai bine. Rezista pornirii de a rezolva problema altcuiva, intrucat cu totii trebuie sa invatam. Ofera-le sugestii sau indicatii, dar lasa-i sa actioneze de unii singuri.

- Delegarea iti intareste pozitia. Arata ca iti faci treaba ca manager primind feed-back de la ceilalti. Aceasta iti mareste si mai mult sansele de promovare. La fel, cand esti subiectul delegarii incearca sa faci slujba sefului tau mai usoara si sa ajuti la promovarea lui. Aceasta iti va mari si tie sansa de promovare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri