Credit Zone, divizia locala de brokeraj bancar a grupului polonez Geting Holding, a intocmit un top al creditelor cu ipoteca pentru perioada de criza cu scopul de a clarifica situatia creditelor din bancile din Romania si de a indrepta solicitantii catre o solutie optima de imprumut.
“Intentionam sa atragem atentia asupra unor afirmatii care, in ultima vreme, au alimentat o criza falsa a creditelor. Blocajul pomenit in presa din ultima vreme este de fapt, o scadere drastica a creditarii inregistrata din cauza situatiei internationale si a noilor cerinte BNR. Blocajul aparut in mod real este cel inregistrat in domeniul imobiliarelor, care a afectat partial si procesul de acordare a creditelor ipotecare, acestea fiind axate pe achiztia de imobile noi”, Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone

Totusi, din cele 18 banci partenere Credit Zone, 12 au definitivat produsele conform noilor reglementari si in cadrul acestor banci procesul de creditare functioneaza fara probleme.

Costurile unui imprumut au crescut cu pana la 5%

„Este adevarat ca sunt mai mari costurile totale, dar piata creditelor nu este blocata. Imprumuturi se acorda in continuare, insa in conditii conforme cu situatia financiara actuala”, spun reprezentantii Credit Zone.

Astfel, pentru a preveni acordarea unor credite fara acoperire, bancile au ridicat valoarea dobanzilor si a comisioanelor impuse in functie de riscul generat de fiecare tip de produs si de valuta. Ofertele de creditare in franci elvetieni au fost suspendate, au reaparut creditele in dolari; euro este in continuare valuta preferata.

TOP 5 CREDITE DE CONSUM

BANCA Dobanda Comisioane
1 RBS 11% acordare 0%,comis. lunar admin.0.4%
2 BCR 12.40% acordare 1.2%,comis. lunar admin 0.28%
3 ATE 12.12% acordare 3%,comis. lunar admin 0.5%
4 RAIFFEISEN 14% acordare 3%,comis. lunar admin. 0.33%
5 UNICREDIT 12.95% acordare 3.5%,comis. lunar. admin 0.5%


Avansul a devenit obligatoriu

Micsorarea gradului de indatorare acceptat de banci in functie de tipul de credit, a generat (in cazul creditului ipotecar) introducerea unui aport propriu din partea clientului.

Aparitia avansului nu este un detaliu menit sa blocheze cererea de credite pentru casa. „Acest lucru este dovedit de constanta solicitarilor pentru credite cu ipoteca pe care Credit Zone le primeste in continuare din partea populatiei. De asemenea, sa ne amintim de perioada dinaintea “relaxarii” creditelor. Gradul de indatorare maxim acceptat pana la inceputul anului 2007 era 35% pentru creditele ipotecare. Avansul obligatoriu solicitat era de minim 25%”, spune Marina Sterpan.

Si totusi, romanii beneficiaza si astazi de imobile obtinute prin credite in acea perioada. Ofertele de creditare prin noile conditii presupun un grad de indatorare care ajunge la lei si pana la 67%. Din caracteristicile primite de la bancile partenere am constatat ca gradul de indatorare este mai mare la creditele in lei si variaza in functie de clasa de risc alocata clientului, valuta creditului, categoria de produs, nivelul de venit al clientului si durata creditului.

TOP 5 CREDITE IPOTECARE

BANCA Dobanda Comisioane
1 MARFIN 7.65% acordare 1.5%
2 ATE 8.63% acordare 1.5% , analiza 30 EUR
3 LEUMI 9.23% acordare 2%,comis. lunar admin.0.1%
4 BCR 9.60% acordare 1.3%, analiza 600 RON, comis. lunar de admin.0.5%
5 Alpha 9.62% acordare 1.5%, comis. lunar admin. 0.5%


S-a introdus fisa fiscala

Schimbarile care au afectat accesul la credite tin si de profesia si tipul de activitate al solicitantului. Noile produse prefera salariatii ca fiind persoanele cele mai eligibile din acest punct de vedere. Alte venituri in afara de salariu trebuie justificate prin documentate suplimentare.

S-a vehiculat ideea ca introducerea fisei fiscale ingreuneaza procesul de creditare. Din aplicatiile de credit depuse in aceasta perioada la banci reiese un timp mediu de asteptare de 40 de zile pe dosar. Din primele statistici ale acestui an se observa un timp de analiza alocat unui dosar in jur de 30 de zile.

„Trebuie sa subliniem ca la inceputul acestui an, cand nu erau semne de criza, am avut dosare aprobate in doua saptamani de la anumite banci si altele solutionate in mai mult de doua luni. Situatia este aceeasi in aceasta perioada; unele banci nu mai acorda deloc credite, altele sunt chiar expeditive in solutionarea dosarelor”, adauga Marina Sterpan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri