Sunt in general povesti emotionante despre romani, saracie dar si traditii. Sunt campanii realizate de straini care au trecut sau chiar locuiesc in Romania si care au ramas impresionati de tara noastra. Unele dintre ele au primit fondurile necesare pe comunitatea Kickstarter, scotand in evidenta Romania, cu bune si rele, pe plan international.
Kickstarter este una dintre cele mai cunoscute platforme de crowdsourcing din lume, fiind “responsabila” de atragerea de fonduri pentru multe proiecte cunoscute, cel mai recent fiind consola de jocuri Ouya. Kickstarter a depasit anul acesta 100.000 de proiecte finantate.

Cinci dintre proiectele recent finantate au legatura cu Romania.

Traditii pastrate in Romania: schite ale unor simple vieti





Un proiect sustinut puternic pe Kickstarter si aprobat este Old Knowledge: Sketches of a simple life. Doi oameni, Luka Negoita si Philip Walter au colindat zonele rurale din Romania timp de sase saptamani in primavara lui 2012, inregistrand oameni ce inca practica traditii milenare, pierdute in zonele urbane si uitate in aproape toata lumea.

Inregistrarile modului de viata autentic romanesc au inclus schite alb-negru, fotografii dar si film. Ele subliniaza felul in care romanii cresc mancarea pe camp, o prepara, medicina naturista, viata de zi cu zi, imbracamintea dar si arhitectura, muzica si folclorul.

Proiectul a primit peste suma necesara de 4.400 de dolari, Romania devenind astfel o tara mai cunoscuta, pe plan mondial.

House of Grace – Casa Harului



Lucy Campbell a propus realizarea unui scurt documentar despre Casa Harului, un camp adresat copiilor cu dizabiltiati si familiilor lor, din Romania.

In proiect sunt urmarite cateva zile din viata lui Ben si Maria Medrea, un cuplu ce a locuit patru ani in Marea Britanie. Odata intorsi in Romania au deschis in 1995 Casa harului.

Proiectul din 2013 a primit dublul necesar, aproape de 1.000 de lire.

“Homeless in Romania”, de Sam cel Roman




Este un proiect propus de un american ce locuieste in Cluj si care s-a lasat impresionat de un tigan pe nume Stefan. In cateva cuvinte emotionante, Sam povesteste viata agitata a lui “Ishti”, prescurtarea numelui, si propune un DVD care sa faca cunoscuta intreaga poveste a tiganilor din Romania, fara perdele si fara interferente politice.

Sam descrie Romania in termeni deloc elogiosi, chiar la inceputul campaniei de pe Kickstarter.

“Romania este una dintre cele mai sarace tari din Europa si cei fara casa care traiesc aici sunt cei mai saraci dintre cei mai saraci”.

“Politicienii din Romania si «oamenii de bine» vorbesc mult despre situatia celor fara de casa, dar nimeni «din afara» nu a putut sa ii intalneasca si sa ii cunoasca, pentru a-I putea intelege cu adevarat”, scrie Sam cel Roman.

Proiectul este in derulare si nu a primit inca suma necesara realizarii sale.

Transilvania: Album foto ultimilor tarani din Europa


Transilvania, asa cum nu va mai fi vazuta niciodata. Albumul, propus de americanca Kathleen Laraia McLaughlin, prezinta o serie de fotografii cu tarani si viata rurala, in urma unui proiect de zece ani in tara.



Nordul Transilvaniei reprezinta, spune Kathleen in descrierea proiectului de pe Kickstarter, “cel din urma bastion al satelor taranesti din Europa”. Este o zona atat de izolata incat nici romanii nu au cucerit-o. Cu toate acestea, la doua decade dupa caderea comunismului, lumea moderna incepe sa acopere si aceasta zona.

Fotografiile lui Kathleen surprind atat partea veche, neintinata de timp, cat si intrarea lumii moderne in Transilvania romaneasca.

Proiectul a primit suma necesara, depasind-o chiar – 4.000 de dolari.

Colaborare muzicala americano-evreiasca-romana




Este vorba de o noua colaborare muzicala intre un evreu american si muzicieni romani, explorand radacinile comune intr-un turneu in Romania.

Jake Shulman-Ment este un violonist din New York. Ultimii ani s-a plimbat prin lume, cantand muzica evreiasca pentru oameni de diferite nationalitati. Totodata, s-a plimbat in tari din Europa de Est, familiarizandu-se cu oamenii din regiune, cultura tarilor si muzica lor.

Un an a studiat stilurile violonistilor romani. “De ce fac asta? Pentru ca muzica romaneasca este probabil muzica non-evreiasca cu cele mai multe radacini comune cu aceasta!”, explica muzicianul.

Muzicianul a reusit sa atraga suma necesara pentru proiect si chiar sa o depaseasca – 3.600 de dolari.

Cum ti se par proiectele internationale despre Romania? Consideri ca fac bine tarii sau nu? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri