Administratorii SIF Muntenia (SIF4) estimeaza pentru acest an un profit brut de 65 milioane lei, cu 22% sub castigul de anul trecut, si vizeaza o reducere temporara pe sectorul bancar, in favoarea majorarii investitiilor in actiunile unor companii din sectorul energetic, potrivit Mediafax.
In 2010, SIF Muntenia a obtinut un castig de 83,7 milioane lei (19,9 milioane euro).

SAI Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia, considera ca veniturile SIF vor scadea in acest an cu 38%, la 102 milioane lei, cea mai mare parte a banilor, 70 milioane lei, urmand sa fie obtinuti din tranzactiile pe bursa, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli propus spre analiza actionarilor.

SIF Muntenia a inregistrat anul trecut venituri totale de 164 milioane lei (38,9 milioane euro), 92,4 milioane lei (21,9 milioane euro) provenind din tranzactii pe piata de capital.

Societatea a fost anul trecut unul dintre principalii vanzatori de actiuni BRD (BRD) pe bursa, din aceste operatiuni provenind si cea mai importanta parte a veniturilor.

Pentru acest an, administratorii SIF Muntenia isi propun sa urmeze in continuare strategia din ultimii doi ani, de prudentialitate, preferand investitiile cu randamente medii, mai putin riscante.

Totodata, SIF Muntenia va viza reducerea temporara a ponderii pe sectorului financiar, cresterea ponderii sectorului energetic clasic si regenerabil.

"Expunerea ridicata a portofoliului pe sectorul financiar bancar a fost benefica atat timp cat performantele participatiilor la companiile din aceste sector erau mult mai bune decat alte investitii pe piata de capital din Romania. Acum, sectorul bancar se confrunta cu o situatie mai dificila, previziunile privind reluarea creditarii sunt pesimiste, se confrunta cu riscul de suprareglementare si impozitare, un randament scazut al dividendelor pe perioada cresterii provizioanelor", se arata in bugetul SIF Muntenia.

Societatea estimeaza ca va primi dividende de numai 8 milioane lei, suma de aproape trei ori mai redusa decat cea de anul trecut, de 22,2 milioane lei (5,2 milioane euro).

Din plasamentele pe piata monetara, societatea ar putea obtine 10 milioane lei, cu 52% mai mult decat anul trecut, cand a incasat 6,3 milioane lei.

Societatea ar urma sa faca un echilibru intre plasamentele monetare si cele in actiuni. Administratorii SIF Muntenia isi propun si pentru acest an o expunere mai mare pe actiuni listate.

La fel ca in ultimii doi ani, societatea va inregistra provizioanele direct in contul de profit si pierdere, fara sa aplice derogarea permisa de CNVM in 2009, de a inregistra provizioanele in capitalurile proprii.

Din provizioanele anulate, societatea a avut anul trecut venituri de 39,1 milioane lei (9,2 milioane euro), insa cheltuielile au fost de 52,4 milioane lei (12,4 milioane euro).

Administratorii SIF Muntenia nu au programat pentru acest an provizioane nici pe partea de venituri, dar nici la cheltuieli.

Cheltuielile estimate pentru acest an ar urma sa scada cu 54%, la 37 milioane lei. Anul trecut, cheltuielile au cumulat 80,2 milioane lei (19 milioane euro), mai mult de jumatate reprezentand costurile cu provizioanele.

Pe partea de administrare, cheltuielile ar putea scadea cu 5%, la 17,4 milioane lei, de la 18,3 milioane lei (4,3 milioane euro).

Totodata, societatea ar urma sa inregistreze pierderi de 12 milioane lei din insolventa unor firme din portofoliu, suma de patru ori mai mare decat cea de anul trecut, de 3 milioane lei (725.000 de euro).

Conducerea societatii isi propune sustinerea cu prioritate a societatilor cu potential la care este actionar majoritar pentru a traversa mai usor criza, prin utilizarea unor finantari alternative, accesarea de fonduri europene, asocieri ale afacerilor din portofoliu, precum si eventuale renuntari sau punere in asteptare a unor proiecte investitionale.

Bugetul de venituri si cheltuieli va fi analizat de actionari la 22 aprilie, in AGA.

In luna februarie activul net al SIF a crescut usor, cu 0,5%, la 1,466 miliarde lei, de la nivelul din ianuarie, de 1,458 miliarde lei. Astfel, ascensiunea anuala a ajuns la 3,8%. Compania a incheiat anul trecut cu un activ net de 1,412 miliarde lei.

SIF Muntenia a consemnat pierderi de 1,6 milioane lei in februarie, astfel ca profitul anual s-a diminuat la 2,4 milioane lei.

Actiunile SIF Muntenia au incheiat sedinta bursiera de marti in crestere cu 4,16%, la 0,777 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea societatii este de 627 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri