SIF Moldova (SIF2), actionar minoritar la BCR, a solicitat in instanta anularea deciziilor AGA prin care s-a hotarat ca nu se acorda dividende si se majoreaza capitalul, contestand eliminarea unui articol din statut prin care banca trebuia sa acorde dividende reprezentand 40% din profitul net, transmite Mediafax.
Actionarii BCR, controlata grupul austriac Erste, au aprobat la finele lunii aprilie majorarea capitalului cu 55,4 milioane lei, la 1,085 miliarde lei, prin incorporarea intregului profit net realizat anul trecut. Desi in luna februarie, BCR a anuntat actionarii ca a obtinut in 2010 un profit net de 100 - 105 milioane lei, ulterior firma de audit a sugerat bancii sa constituie provizioane suplimentare, astfel incat castigul s-a redus la 55,4 milioane lei.

Propunerea de majorare a capitalului a fost luata cu peste 90% din voturi. SIF Moldova, care detine 6% din actiunile BCR, a votat impotriva deciziei de suplimentare a capitalului social si de nedistribuire de dividende.

"Inainte de majorarea capitalului s-a decis eliminarea unui punct din actul constitutiv al bancii prin care se prevedea acordarea a 40% din profit sub forma de dividende. Acest articol a fost inclus in actul constitutiv la momentul privatizarii BCR, ca masura de protectie a actionarilor minoritari. Aceasta obligatie a fost inclusa atat in contractul de privatizare, cat si in cate o scrisoare de angajament semnata de Erste cu fiecare SIF in parte. Or, dupa ce in AGA s-a decis eliminarea acestei prevenderi, eu nu mai pot sa fiu sigur ca nu va deveni o practica incorporarea profitului in capital si astfel sa nu mai primesc dividende", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele si directorul general al SIF Moldova, Costel Ceocea.

Dosarul a fost inregistrat vineri la Tribunalul Bucuresti, iar instanta a stabilit primul termen in data de 4 octombrie.
"Contestam legalitatea adoptarii unei astfel de decizii, prin incalcarea unor angajamente asumate de actionarul majoritar la privatizarea bancii, respectiv acordarea de dividende, dar putem aminti si obligatia listarii BCR. Am apreciat ca managementul bancii este unul excesiv de prudential si din aceasta cauza a constituit provizioane mari, care au dus la un profit net final mai redus decat cel preliminat. O actiune gratuita si nelistata nu imi prezinta beneficiul unui dividend", a spus seful SIF Moldova.

Pentru majorarea capitalului, BCR a emis 554,27 milioane de noi actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei/actiune.

"Am apreciat ca nu a fost bine motivata propunerea actionarului majoritar de majorare a capitalului, invocandu-se un ordin al BNR prin care se recomanda neacordarea de dividende si capitalizarea profiturilor bancilor astfel incat sa se evite riscuri. Ordinul BNR era doar o recomandare nu ceva imperativ. In plus, indicatorii de prudentialitate, de performanta, testele de stres ale bancii erau bune, de ce sa se mai majoreze capitalul", a adaugat Ceocea.

Acesta este al doilea an in care BCR nu acorda dividende, ci capitalizeaza profitul, dupa ce anul trecut capitalul social a fost suplimentat cu 237 milioane lei, la 1,03 miliarde lei, din profitul din 2009.

"Anul trecut nu am contestat in instanta decizia, pentru ca eram in an de criza si am zis ca este bine sa capitalizam banca, insa acum este alta situatie. Nu vroiam sa stricam imaginea bancii, insa acum deja vorbim de un management excesiv de prudential, care nu imi acorda dividende, desi situatia BCR este buna", a continuat Ceocea.

El a mentionat ca SIF Moldova ar putea renunta la actiunea in instanta daca BCR si Erste vor aduce argumenmte solide prin care sa demonstreze ca era necesara majorarea capitalului prin incoroporarea profitului de anul trecut.

"Pana acum reprezentantii actionarului majoritar s-au aratat deschisi la dialog si noi la fel. Pe parcursul procesului, daca ne conving ca erau necesare astfel de masuri, putem renunta la unele sau la toate punctele atacate", a explicat Ceocea.

Grupul BCR este controlat de Erste Bank, care a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri